Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън записа може би една от най-лесните си победи във Формула 1, след като не остави шансове на Макс Ферстапен и Валтери Ботас на пистата в Барселона, Испания. Шесткратният световен шампион нямаше проблеми в нито един момент от състезанието и спокойно контролира събитията през цялото време. Нидерландския пилот на Ред Бул пък успя да завърши на втора позиция, след като се възползва от слабия старт на Ботас още на старта. Финландецът пък завърши трети. 

В генералното класиране британецът има 132 точки, Макс е с 95, а Ботас - 88. Шарл Льоклер е четвърти с 45 пункта. 

Точно зад тримата на лидери се наредиха двамата пилоти на Рейснг Пойнт - Серхио Перес и Ланс Строл. Шести остана Карлос Саънц с Макларън, а седми бе Себастиан Фетел с единственото останало Ферари след отпадането на Шарл Льоклер в хода на състезанието. Топ 10 допълниха Александър Албън от Ред Бул, Пиер Гасли от Алфа Таури и Ландо Норис с втората кола на Макларън.

Gulliver/GettyImages
100 снимки


Стартът бе отличен за Люис Хамилтън, който успя да запази лидерската си позиция, но съотборникът му Валтери Ботас тръгна слабо, което му коства втората позиция, на която се настани Макс Ферстапен. За няколко обиколки в началото и Ланс Строл също успя да излезе пред финландеца, който все пак изпревари пилота на Рейсинг Пойнт след 5 обиколки.  

В следващите обиколки Хамилтън натисна и след 20 тура вече имаше преднина от шест секунди пред Ферстапен, на който задните му гуми вече бяха за смяна. Ботас пък бе на малко над две секунди зад нидерландеца.  

В 21-ата обиколка Макс влезе в бокса и сложи гуми медиум. Два тура след това и Хамилтън направи спиране, като сложи от същите гуми. Ботас също мина през бокса по същото време. 

Към 25-а обиколка пилотите на Ферари - Шарл Льоклер и Себастиан Фетел, се движеха 6-и и 7-и, но все още не бяха спирали за нов комплект гуми.

След 30 тура двамата пилоти на "черните кончета" влязоха в бокса за нови гуми. Първи премина монегаскът, който сложи нов комплект за средно върди гуми. Хамилтън имаше аванс от 3 секунди и половина пред Ферстапен. Трети вървеше Ботас с изостване от малко над две секунди от пилота на Ред Бул.   

В 37-ата обиколка бе съобщено на Фетел, че се очаква дъжд на пистата сдел 50-ия тур. 

Малко след това двигателят в колата на неговия съотборник Шарл Льоклер угасна и той се завъртя на Шикана. С бавна скорост той влезе в бокса за провекра при механиците. След повече от минута престой стана ясно, че състезанието за него приключи.  

В 42-ата обиколка Ферстапен влезе в бокса за нов комплект сликове, но се върна на третата позиция, на 19 секунди зад втория Ботас. Финландецът пък бе на 12 секунди и половина изоставане от Хамилтън.  

Седем тура след това Валтери Ботас сложи меки сликове. Обиколка по-късно Хамилтън беше привикан в бокса, но той отказа да му бъдат поставени меки гуми. За сметка след още една обиклока той все пак смени гумите с нов комплект средно твърди.

С по-малко от десет обиколки до края Хамилтън води убедително с над 17 секунди пред Ферстапен. Ботас пък идзостава с шест секунди от нидерландеца. Четвърти вържеше Перес, а след него бяха Строл, Сайнц и Фетел. 

До края на състезанието промени в топ 10 нямаше и Хамилтън се поздрави с победата. Втори остана Макс Ферстарен, а трети Валтери Ботас. Себастиан Фетел пък изненадващо успя да влезе в зоната на точките, като остана на седмата позиция.  


Стартовата решетка за Гран при на Испания:

1. Люис Хамилтън, Мерцедес

2. Валтери Ботас, Мерцедес

3. Макс Ферстапен, Ред Бул

4. Серхио Перес, Рейсинг Пойнт

5. Ланс Строл, Рейсинг Пойнт

6. Александър Албън, Ред Бул

7. Карлос Сайнц-младши, Макларън

8. Ландо Норис, Макларън

9. Шарл Льоклер, Ферари

10. Пиер Гасли, Алфа Таури