През последните десетина години календарът на Формула 1 се разрасна драстично. Спортът достигна до нови локации от сорта на Индия, Южна Корея, Абу Даби, завърна се в САЩ, Франция и Мексико.

Този сезон за първи път в 68-годишната история на спорта имаше серия от три състезания в три седмици и общо пет в шест седмици. Отборите бяха принудени да пътуват от южна Франция през Австрия, та чак до Великобритания като междувременно сглобяваха и разглобяваха моторхоуми, гаражи и автомобили. И всичко това само, за да може шоуто да продължи.

Тази серия бе необходима през този сезон поради наличието на цели 21 състезания, в сравнение с 18-те преди 10 години. Вярно, през 2008 година сезонът започна седмица по-рано и завърши почти месец предварително, но тогава имаше много по-малко състезания извън Европа, което доста улесняваше отборите. И по-точно 10 от 18 състезания бяха на територията на стария континент, а сега само 9 от 21 са в Европа. Това само по-себе си води до много повече пътувания и умора в падока.

С това огромно количество състезания обаче възниква още един въпрос, губи ли се вълнението покрай всяко едно Гран При? Според шефа на отбора на Рено, Сирил Абитебул, идеалната бройка състезания е между 15 и 18, точно обратното на плановете на „Либърти Медия“ за 22-23 състезания.

„Трябва да можем да останем нещо специално, а не ежеднвено. Сега ентусиазмът не е същия, както когато пътувахме само по 15 пъти на година“ заяви Абитебул.

Проблем за евентуална редукция на календара ще е съществуващите дългосрочни договори на някои от екзотичните локации, които са домакини на Гран При надпревари и желанието на „Либърти Медия“ да запази коренните състезания в Европа. Към това допълнително може да се добави и нашумялото предложение за второ състезания в САЩ от догодина в Маями.

Формула 1 е най-популярният автомобилен спорт на планетата и винаги ще има своите привърженици.