Ръководството на Формула 1 продължи договора с организаторите на Гран При на Абу Даби за домакинство на кръга от световния шампионат до 2030 година, съобщиха от ФИА.

Надпреварата във Формула 1 в столицата на ОАЕ се провежда от 2009 година на пистата "Яс Марина". Новото споразумение е до 2030-а включително, като договорът предвижда клауза за промяна на конфигурацията на пистата.

"Имаме удоволствието да потвърдим, че старт в Абу Даби ще има до 2030 година съгласно новото споразумение. Очакваме с нетърпение финалите на шампионата този уикенд", каза президентът и главен изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали.

Гран При на Абу Даби ще се проведе от 10 до 12 декември и ще бъде последен кръг за сезона, след който ще стане ясно името на новия световен шампион. Седемкратният шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" и Макс Ферстапен (Ниделандия) с "Ред Бул" имат еднакъв актив от точки - по 369.5. При конструкторите води "Мерцедес" с 587.5 точки, а втори е "Ред Бул" с 559.5 точки.

За първи път от 2008 година насам световната титла при пилотите и при конструкторите ще се реши в последния кръг от сезона.