Шефът на Ред Бул Хелмут Марко е недоволен от системата за наказания във Формула 1 и призова за промяната й, подчертавайки, че щетите на тима от катастрофите на пистите Силвърстоун и Хунгароринг са възлезли на 3 милиона евро. Съветникът на екипа от Милтън Кийнс заяви пред Моторспорт Магазин, че до последните две надпревари преди лятната пауза всичко през първата половина от сезон 2021 било положително за екипа.

„Тогава нещата се промениха в негативен аспект. Резултатът е, че след двете грешки на Мерцедес трябва да се запитаме дали наказателната система е добра. Може би трябва да има различни стандарти“, заяви Марко.

„Антонио Джовинаци получава stop and go за превишена скорост в питлейна. Себастиан Фетел го дисквалифицират за недостатъчно гориво, докато 0,3 л в резервоара са достатъчни за контролните проверки. Ние сме с две строшени задвижващи системи заради пилотите на Мерцедес и това означава сериозен финансов удар. Щетите ни са за 3 милиона, а това са пари, които вече не се намират лесно", добави още той.

„Подобни неща са решаващ фактор в битката за титлата. Ето защо трябва да погледнем различно на нещата. Да видим дали причинилите инциденти пилоти са проявили небрежност и дали може нещо да се уреди. Като например стойността на тези щети да не влиза в ограничението на бюджета или да използваме някакъв джокер", каза шефът на Ред Бул.