Отборът на Мерцедес планира да използва двигателя, който донесе победата на Хамилтън в Сао Пауло. Тогава седемкратният световен шампион разполагаше с невероятна топ скорост и изпреварваше много лесно своите съперници. Това обаче не тревожи Хелмут Марко. Австриецът не очаква колата да се представя на същото ниво каквото беше в Бразилия.

По-рано тази седмица шефът на Мерцедес Тото Волф предупреди, че болида на Хамилтън отново ще разполага с „пикантния“ двигател в предстоящата Гран при на Саудитска Арабия. Волф очаква трасето по улиците на Джеда да пасва перфектно на характеристиките на W12.

Въпреки това съветникът в Ред Бул не се страхува от това и вярва, че Макс Верстапен ще бъде по-близо до темпото на Люис в сравнение с Бразилия.

„Знаем, че моторът на Хамилтън от Интерлагос е изминал около 400 км. Деградацията на тази задвижваща система е много висока. Смятам, че Мерцедес няма да разполагат с толкова голяма мощност в следващите състезания“, сподели Марко.

От Ред Бул се надяват надпреварата в Саудитска Арабия няма да доведе до повторение на събитията в Бразилия. Тогава Хамилтън потегли от дъното на колоната в спринтовата квалификация след като бе дисквалифициран заради задното си крило. Въпреки това британецът си проби път през колоната и финишира на пета позиция и доминира в неделното състезание. Люис спечели и следващото Гран при на Катар и благодарение на това намали изоставането си от Верстапен на 8 точки. До края на сезона остават само два кръга, в които се очаква Мерцедес отново да има сериозно предимство пред тима от Милтън Кийс.