Пилотът на Ферари Шарл Льоклер записа най-бързо време в спринтовата квалификация в Баку. Монегаскът дори се удари в стената на пети завой, но това не му попречи да спечели полпозишъна и за спринта, по подобие на вчерашния си успех, който му донесе първата стартова позиция в неделното състезание. Днешният спринт ще започне в 16:00 часа и ще може да го гледате по DIEMA SPORT 3. 

Втори в по-кратката квалификация за спринта завърши Серхио Перес, а трети остана двукратният световен шампион Макс Верстапен. 

Компания на Верстапен на втората редица по-късно днес ще прави Джордж Ръсел, който днес имаше доста по-позитивна квалификация, след като вчера дори не успя да влезе в топ 10. Третият ред ще бъде за Карлос Сайнц и Люис Хамилтън, а на четвъртият ще бъдат Фернандо Алонсо и Алекс Албон.

Първата сесия от спринтовата квалификация започна с най-бърза обиколка на Шарл Льоклер, който подобри времената на двамата пилоти от Ред Бул - Макс Верстапен и Серхио Перес. 

Ник де Врис и Оскар Пиастри започнаха с неточности. Пилотите на Уилямс пък записаха трето и четвърто време, но и Хамилтън се намеси в битката за челото, заемайки втора позиция. Пилотите разчитаха на по-дълги серии от обиколки със средно твърди гуми, вместо типичната една бърза обиколка с меки гуми, както в традиционната квалификация. 

Секунди преди края на първата фаза на квалификацията, Логан Сарджънт се удари в стената и повреди сериозно колата си. Американецът обаче не успя да прибере болида си, който спря на пистата и квалификацията бе спряна с червен флаг. От първата част отпаднаха Де Врис, Пиер Гасли, Юки Цунода, Гуаню Джоу и Валтери Ботас. 

Всички състезатели излязоха на пистата веднага след старта на втората част от спринтовата квалификация в Азербайджан. Перес завъртя първата най-бърза обиколка за 1:42.925 мин. Верстапен подобри постижението на мексиканеца с половин секунда. Льоклер даде второ време, а Сайнц- четвърто. Пети и шести бяха Хамилтън и Ръсел. До края на втората част от спринтовата квалификация Льоклер подобри постижението си и остана на 83 хилядни от Верстапен. Сайнц допусна грешка и влезе в зоната за сигурност на 15-ти завой. Испанецът успя да се върне на пистата без да се удари в стената. Междувременно от сесията отпаднаха Оскар Пиастри, Нико Хюлкенберг, Естебан Окон, Кевин Магнусен и Логан Сарджънт, който не взе участие в SQ2 заради катастрофата в последните секунди на SQ1.

Пилотите на Ред Бул първи напуснаха бокса веднага след старта на SQ3. Зад тях се движеха Албон и състезателите на Мерцедес, Астън Мартин и Ферари. Перес записа първия най-бърз тур за 1:41.876, следван от Верстапен. Льоклер подобри постижението на мексиканеца и записа 1:41.697 мин. Пети и шести бяха Хамилтън и Ръсел, докато Норис не записа време.

В края на спринтовата квалификация Льоклер удари своя болид, но запази първото място. Инцидентът предизвика жълти флагове във втори сектор и провали обиколките на някои от пилотите зад него.