Макс Верстапен завърши сезона във Формула 1 по шампионски. Нидерландецът, който отдавна си осигури трета титла в кариерата си, триумфира и в последното състезание - Гран при на Абу Даби. Той стартира от полпозишън и водеше почти през цялото време с изключение на няколко обиколки след влизането си в бокса. За Верстапен победата бе под №19 за годината и четвърта поред на "Яс Марина".

В хода на сезона Верстапен подобри няколко върхови постижения, а Ред бул спечели 21 от 22 състезания, като съотборникът на Верстапен Серхио Перес взе две състезания. Единственият различен победител беше Карлос Сайнц с Ферари, който триумфира в Сингапур.

Верстапен вече има 54 победи в кариерата си и е трети във вечната ранглиста зад Михаел Шумахер (91) и Люис Хамилтън (103).

На "Яс Марина" нидерландецът успя да удържи натиска на Льоклер в началото на състезанието и не изпусна до края лидерската позиция. Нидерландецът наложи темпо, което нямаше как да бъде поддържано от неговите опоненти.

На подиума се качиха още Шарл Льоклер (Ферари) и Джордж Ръсел (Мерцедес). Серхио Перес пресече финалната права втори, но наказание от 5 секунди заради удар с Ландо Норис го прати четвърти.

Пилотите на МакЛарън Оскар Пиастри и Ландо Норис финишираха пети и шести. Фернандо Алонсо с Астън Мартин остана седми, а Юки Цунода с Алфа Таури успя да задържи осмото си място пред Люис Хамилтън, който завърши девети. Ланс Строл допълни топ 10.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Третото място на Джордж Ръсел и деветата позиция на Люис Хамилтън пък позволиха на Мерцедес да завърши пред Ферари при конструкторите, което бе и е една от интригите в последния кръг.