Хиляди, включително петкратния световен шампион Люис Хамилтън, се стекоха във виенската катедрала „Св. Стефан", за да си вземат последно сбогом с легендата на Формула 1 Ники Лауда, който почина на 20 май на 70-годишна възраст.

Ковчегът с тялото на австрийския ас пристигна, придружен от полицейски кортеж и бе пренесен вътре от носачи, последвани от неговото семейство.

При влизане в катедралата се чу звън на камбани, а хиляди граждани дойдоха в дъжда, за да изпратят своя герой в последния му земен път.

Съпругата на Лауда Бригит, заедно с двама от синовете му, постави състезателната му каска върху ковчега. Той беше обграден от венци и цветя, а до него беше поставена снимка на австриеца. Върху ковчега беше и шапката на Лауда, която той носеше, за да прикрива белезите, останали му от катастрофата през 1976 година.

Последва публична литургия и погребение, което бе само за най-близките. За първи път в „Св. Стефан" се отдаде подобна чест на спортна личност, като в предишни случаи такова отношение са получавали архиепископа на Виена, кардинал Франц Кьонинг и принцът на Австро-Унгария Ото фон Хабсбург.

Люис Хамилтън, Себастиян Фетел, Бърни Екълстоун и Тото Волф бяха сред появилите се във Виена, за да почетат Ники Лауда. /БГНЕС

Бърни не е на погребението на Лауда и сподели защо

Спомен за Ники Лауда