Британецът Джордж Ръсел от отбора на Мерцедес даде най-добро време в първата свободна тренировка преди Гран при на Абу Даби, което е последен кръг за сезона във Формула 1.

Неделната надпревара на пистата „Яс Марина“ е без особено значение , тъй като първите три места в генералното класиране, както и победителят при конструкторите са ясни отдавна, което позволи на отборите да дадат шанс на много от тест пилотите си да опитат вкуса на болидите от Формула 1.

Джейк Денис и Исак Хаджар замениха съответно Макс Верстапен и Серхио Перес в Ред Бул, Роберт Шварцман като на мястото на Шарл Леклер във Ферари, Фредерик Вести смени Люис Хамилтън в Мерцедес, Джак Дуън – Естебан Окон в Алпин, Пато О'Уорд – Ландо Норис в Макларън, Тео Пуршер – Гуаню Джоу в Алфа Ромео, Фелипе Другович – Фернандо Алонсо в Астън Мартин, Оли Беарман – Нико Хюлкенберг в Хаас и Зак О'Съливан – Алекс Албон в Уилямс. Единствено Алфа Таури разчита на двамата си титулярни пилоти Дениъл Рикардо и Юки Цунода в рамките на първата тренировка в Абу Даби.

Ръсел, като един от най-опитните и най-добре познаващи спецификите на пистата, даде първо време от 1:26.072 минути. На второ място остана бразилецът Фелипе Другович. Пилотът на Астън Мартин, който е шампион във Формула 2 за 2022 година, бе по-бавен само с 0.288 секунди от Ръсел. Трето време в тренировката записа австралийският ветеран Даниел Рикардо с АлфаТаури на 0.361 от победителя в сесията.

Сесията мина без големи инциденти, въпреки че в нейната среда Дуън и Логан Сарджънт бяха много близо до чудовищен удар в самия край на обиколката. Тогава австралиецът завършваше своя летящ тур, докато пилотът на Уилямс подготвашя своя обиколка и се движеше бавно върху състезателната линия. Дуън тръгна да заобикаля американеца от вътрешната страна на последния завой, но в същото време Сарджънт също пое в тази посока, за да избегне идващия пилот на Алпин. За щастие не се стигна до контакт, а стюардите обявиха, че ще разследват случилото се.

Втората свободна тренировка, в която вече се очаква да се включат повечето титуляри, е предвидена за 15:00 часа днес.