Бившият световен шампион във Формула 1 Нико Розберг критикува Ферари и специално отборния директор Матия Биното за поредицата от грешки, довели до провал в Гран при на Нидерландия от Формула 1.

Шарл Льоклер финишира трети в Зандвоорт, а Карлос Сайнс бе едва осми след две странни спирания в бокса. Испанецът първо бе задържан 12.7 секунди, след като механиците изкараха само три гуми за смята, а след това той бе наказан и за пет секунди, тъй като пресече пътя на Фернандо Алонсо на излизане.

През тази година, за първи път от доста време насам, Ферари разполага с болид за титла, но серия от грешки ще лишат отбора от трофей при пилотите, а най-вероятно и при конструкторите. 

Розберг, световен шампион от 2016, говори в интервю за Скай Спортс преди домашното състезание за италианския конструктор в Монца. 

38 снимки

"Матия Биното все повтаря, че не им трябват промени и че всичко наред. Добре, ама аз този ден още го чакам. Дори отбори от Формула 2 и Формула 3 се справят по-добре от Ферари с изграждането на стратегия и в бокса", твърди Розберг.

"Биното е техник и може би на Ферари им е нужен още един човек до него. Такъв, който е бизнес мениджър и ръководител на служителите. Докато коментирам, във въздуха все витае едно такова усещане, че всеки момент ще сгрешат някъде фатално. Това не е добре.

"На Ферари са им нужни фундаментални промени в личния състав и в начина на работа. Просто нещата не вървят добре и доказателствата за това са не едно или две".

Ферари не само няма да спечели титлата при конструкторите, а и трябва да се страхува за второто си място заради приближаващия отбор на Мерцедес. "Сребърните стрели" са само на 30 точки, но Биното няма намерение да взима прибързани решения.

"Моят отговор на Розберг ли? Няма да правя промени", казва той за Скай Спортс.

"Отстрани е лесно да критикуваш, но аз знам, че имаме подготвени хора. В спорта най-важна е стабилността, ако искаш да напредваш ден след ден, състезание след състезание. Нужни са години, за да изградиш отбор за челото на класирането. Това важи и за нас".