Спортният директор на Формула 1 Рос Браун коментира достатъчно сложната работа на стюардите, като призна, че разбира реакцията на феновете относно наказанието на пилота на Ферари Себастиан Фетел в Канада. Тогава той се върна опасно според стюардите на пистата и затвори пилота на Мерцедес Люис Хамилтън, за което му беше наложено наказание от 5 секунди. След като премина финалната линия първи, но с недостатъчна преднина пред опонента си, той зае второто място в класирането.

"Разбирам чувствата на Фетел и зная, че Ферари ще подадат жалба. Стюардите вършат доста тежка работа, трябва много бързо да вземат решения, които влияят на изхода на състезанието. Не мога да взема отношение по повод правилността на решението им. Много уважавам работата на стюардите и професионализма им. Сигурен съм, че те не искат да се печели състезание с наложени наказания", коментира Браун.

"Мога да разбера и феновете, които не искат да приемат, че победителят не е този, който пресича финалната линия първи. Затова прозрачността при обясненията на решенията на стюардите е много важна в такъв сложен спорт като Формула 1. Във футбола всички спореха относно играта с ръка преди да се въведе ВАР. Нужно е с ФИА да разработим решения, които да позволят обясненията на решенията на стюардите за зрителите и да се показва, как те са стигнали до това решение", добави още директорът.

"При решението за Фетел нямаше никакъв умисъл. Можеш да се съгласиш или не, но никой от стюардите не е имал скрити цели, феновете трябва да бъдат уверени в това", каза още Рос Браун.