Пилотът на Ред Бул Рейсинг във Формула 1 Даниел Рикиардо оцени вървящата към края си 2018 година като „най-странния сезон” в своята кариера.

Ранните победи на австралиеца в Китай и Монако го оформиха като малко очакван претендент за шампионската титла, но оттам насетне технологичното изоставане на „биковете” зад водещите сили Мерцедес и Ферари стана огромно. На този фон 29-годишният състезател обяви изненадващо, че през идната кампания преминава в отбора на Рено.

„Определено това е най-странният ми сезон в моторните спортове”, каза Рикиардо. „Да спечеля 2 от първите 6 състезания е може би най-силният старт, откакто се състезавам.”

„След Монако си мислех, че всичко изглежда много обещаващо, че може би дори неочаквано ще се намесим в битката за титлата, когато никой не ни слагаше в нея. Все още чувствам, че карам добре и се влагам както трябва, но по какви ли не причини оттогава нещата не се получават.”

„Увереността ми никога не е намалявала, но моите мотивация и любов към спорта търпят върхове и спадове, макар че винаги успявам да се върна в релси сравнително бързо.”

„Предстоящото напускане? Чувствам го като реалност. Въпреки това си мисля, че когато видя карирания флаг в Абу Даби (последното състезание от календара – б.р.) и сваля екипировката на Ред Бул за последен път, тогава ще ме връхлети наистина. Не говоря за преместването в Рено, а за затварянето на една част от моята кариера. От емоционална гледна точка, тогава ще го изпитам в пълна сила”, предрече Рикиардо.

В момента Рикиардо е 6-и в генералното класиране при пилотите със 126 точки, точно зад своя съотборник Макс Ферстапен (148). Австралиецът изостава с цели 155 пункта от лидера в класирането Люис Хамилтън (Мерцедес).