Пилотът на Ред Бул във Формула Даниел Рикиардо съвсем очаквано не бе никак впечатлен от начина, по който неговият съотборник Макс Ферстапен го извади от Гран При на Унгария. Австралиецът падна жертва от поредния необмислен ход на 19-годишния младок и не се посвени да окачестви изпълненията му като „аматьорски”.

Състезанието за Рикиардо приключи буквално в третия завой, когато Ферстапен опита да навакса излизане от пистата с късно спиране. Последното доведе до блокаж на предна лява гума и колата на младока се заби странично в тази на Рикиардо. Освен спукването на задна лява гума ударът донесе и спукан корпус на австралиеца, който нямаше как да овладее нито автомобила, нито настъпилия теч.

Братоубийствен старт за Ред Бул в Унгария

Ферстапен получи 10-секундно наказание заради деянието си и въпреки него стигна до 5-о място на „Хунгароринг”. След края той опита да поднесе извинения. „Разбира се, не това исках. Смятам, че всичко започна в първия завой. Той всъщност беше добър, но после бях притиснат встрани от Ботас и загубих доста скорост. Двамата се борехме за позиция във втория завой и спряхме късно. Опитах да стоя отвътре, но гумата ми блокира и после за съжаление осъществих контакт с колата на Даниел в най-слабата й точка. Опитах да го избегна, но не бе възможно”, каза Ферстапен.

Вандоорн почти прегази механик в бокса

Колкото до Рикиардо, той имаше своя гледна точка: „Няма какво толкова да кажа. Стана каквото стана. Добре се справих в първия завой, там се случиха доста неща. Видях Валтери от вътрешната страна, така че можех да спра по-късно, за да защитя мястото си. После бях ударен. Това беше най-малкото аматьорско. Дразнещо е. Не смятам, че Ферстапен обича, когато съотборникът му излиза пред него.”

„Той имаше цялото състезание, за да пробва и да поправи грешката си, но в нито един момент нямаше как да ме изпревари. Той дори нямаше пролука. Съвсем откровено не мисля, че той опита твърде усилено да се спре, няма оправдание в случая.”

„Опита да влезе в първия завой от външната страна, не му се получи, линията му бе отнета. Така това, което изглеждаше като добър старт за мен, се превърна в лош старт. Макс ме видя д минавам покрай него и си помисли: „Трябва да поправя  това”, а после ме удари”, завърши Рикиардо.