В разгара на сезона от Формула 1, екипът на Ред Бул се изправя пред трудно решение. Според съветника на отбора, доктор Хелмут Марко, "Биковете" са готови да се откажат от борбата за конструкторската титла, за да осигурят четвърти пореден шампионски трофей за своя звезда Макс Верстапен.

Марко признава, че разликата от едва осем точки в конструкторския шампионат с Макларън е минимална и че тима от Уокинг може скоро да поеме лидерството. Въпреки това, Верстапен има солидна преднина от 62 точки пред Ландо Норис в индивидуалното класиране, което прави шансовете му за титлата по-големи.

Австриецът подчертава, че слабото представяне на отбора в Монца може да доведе до бързо стопяване на преднината на Верстапен и загуба и на двете титли. Затова, според Марко, приоритетът е да се предостави на холандския пилот по-конкурентоспособен болид, за да може той да си осигури четвъртия си пореден шампионат.

„Въпреки слабото ни представяне на „Монца“ Макс продължава да води с 62 точки пред Норис. Но преднината бързо ще се стопи, ако продължаваме да се представяме по подобен начин. Ако не дадем на Макс по-контролируема кола и имаме още няколко подобни представяния, ние може да загубим и двете титли.

„Чеко не е лош пилот, просто е по-бавен от Макс. Разбира се нашият приоритет е спечелването на пилотската титла с Макс, а не тази при конструкторите“, споделя доктор Марко пред OE24.

Ситуацията на Верстапен наподобява тази на Дженсън Бътън през 2009 г., когато той спечели индивидуалната титла, а неговият отбор Браун GP завърши втори в конструкторския шампионат.