Пресичаща стратегия. Колко често се чували този термин покрай състезание от Формула 1? Със сигурност отговори като „безброй” или „всяко състезание, което съм гледал” се доближават до истината.

Какво по същество представлява пресичаща стратегия?

По време на състезание от Ф1 пилотите могат да се окажат зад автомобили, които не могат да изпреварят заради липсата на достатъчно скорост. В подобни случаи често се прилага именно пресичаща стратегия. Това води до преминаваше на преследващия пилот през бокса за нови гуми с по-добро сцепление и скорост. За да бъде стратегията успешна, той трябва да бъде изключително бърз в следващите обиколки, за да се окаже пред съперника си, когато последният реши на свой ред да премине през бокса за смяна. Решаващи тук могат да бъдат части от секундата, ала ако времената бъдат правилно изчислени, това може да се окаже отличен ход за изпреварване на противник, без да се стига до битка в стил „гума до гума”.

„Формула 1 Токшоу” ще обясни в детайли как Ферари на практика извлече много сериозни ползи с пресичащата стратегия на Себастиан Фетел в Гран При на Сингапур за 2019 година.