Директорът мениджмънта на моторните спортове във Формула 1 разкри своите планове да позволи много по-широк и задълбочен достъп на феновете до любимия спорт. Идеята на британеца е така да превърне състезанията в едно много по-различно изживяване.

Според Браун в момента шампионатът пропуска страхотни възможности на дигитално ниво, тъй като представя на феновете една малка част от данните, симулациите и телеметрията, до които има достъп. Шефът разкри, че собствениците „Либърти Медия“ работят усърдно с партньорите си от „Тейта Комюникейшънс“ върху това как да ангажират вниманието на запалянковците по нов начин – чрез употребата на мобилни приложения, услуги, паралелна и дори виртуална реалност.

„Има огромен обем от информация във Формула 1, който би трябвало да е достъпен за феновете, така че те да имат възможността да гледат и да се ангажират на нивото, което сами пожелаят“, отчете Рос Браун. „Прекарах три години като телевизионен ентусиаст и това, което ми липсваше най-много, бе възможността да задълбая в случващото се по време на състезанията.“

„Бях свикнал с обстановката на питлейна, където получавах цялата информация, а моите експерти ми предлагаха анализи на момента. Така имах картината на цялото състезание. Представете си, че разполагате с всичката информация, която имат и стратезите в бокса, на базата на която те решават кога да има питстоп. Ще можете да симулирате всичко и да решите дали искате пистоп.“

„Можем да предложим нужната програма, така че хората да ползват тези данни и да правят прогнози. Те ще разполагат с профила на гумите, с продължителността на питстопа, позициите на колите и разликите между тях. Това за мен би било поразително. Представете си колекцията от мнения и дебата, които ще се получат. Това е пример само за един аспект от състезанията, защото информацията е много по-богата.“

Гран При на Китай беше 100-ото състезание на „Тейта Комюникейшънс“ като партньор на Ф1, като компанията вече е подготвила първите стъпки в новата посока. „Разполагаме с рамката и имаме платформата, с която можем да направим почти всичко. Това е една страхотна начална позиция“, добави Браун.

Естествено първото условие, за да бъде успешен проектът, е да се убедят отборите, че трябва да предадат открито въпросните данни. „Знаем, че те се опитват да се победят един друг, но можем да пресечем тази бариера и да им кажем, че това, което искаме, всъщност е нещо много по-значимо. Ако всички сме съгласни по този въпрос, то тогава никой няма да бъде привилегирован или ощетен. Същото беше с радио комуникацията – отначало те не искаха разговорите да се излъчват пред публиката. Сега това е интересен аспект от състезанието и вече никой не мисли по този въпрос“, допълни Браун.

Той твърди, че първите тестове могат да се направят още през настоящата кампания, за да може идеята да премине към пълна реализация през 2018-а година.