Една от най-емблематичните автомобилни марки в лицето на италианската Алфа Ромео има и исторически класирания в шампионатите от Формула 1, но и доста провали.

Те печелят на два пъти титлите с Нино Фарина и Хуан-Мануел Фанджо през 1950 и 1951 година, след което напуска надпреварите, като периодично доставя двигатели на частни отбори.

През 1979 година Алфа решава да се върне в кервана, след като интересът към италианските двигатели намалява драстично, а те искат да го посъживят.

Заводската поддръжка помага да се направи ново шаси и да привлекат отлични пилоти, но резултатите са трагични, тъй като болидът е доста тежък и недостатъчно мощен.

Нито веднъж Алфа Ромео не успява да мине 6-ата позиция в класирането при конструкторите, едва пет пъти пилоти на италианците стигат до подиум за шест години.

Компанията получава доста удари по имиджа си, а приключва с Формула 1 през 1985 година, продавайки отбора на частния Осела.

Две години по-късно италианците пробват да се върнат в играта с двигател като те правят 4-цилиндров двигател с турбокомпресор с обем от 1,5 литра, но той се оказва твърде ненадежден. Пилотът на Лижие Рене Арно на първите тестове сравнява двигателя с бомба от боклук, след което италианците прекратяват договора с французите, а това става три седмици преди старта на сезона.