Хонда ще реши до октомври дали ще продължи да участва във Формула 1 като доставчик на задвижващи системи, твърди Хелмут Марко. Японската компания има ангажимент за 2021 г., но не е ясно дали ще остане и след това. Въпросът е важен за Ред Бул и Макс Верстапен, чиито амбиции са да се борят с Мерцедес в световния шампионат.

Втората повреда на агрегат в две поредни състезания вбеси Верстапен миналия уикенд. Той имаше проблеми със задвижващата система преди старта, успя да потегли, но веднага се обади по радиото, че няма мощност. Потъвайки в колоната, нидерландският състезател бе ударен и отпадна. Реакцията му бе доста бурна – изхвърли волана от колата преди да слезе от нея. От Хонда проверяват повредата, която приличала на тази от Монца. Нидерландската преса критикува Ред Бул и японския доставчик на задвижващи системи. В немски медии също се появиха информации, че напрежението в екипа от Милтън Кийнс расте.

„Това е неприемливо“, заяви Верстапен по повод повредата на Муджело.

„Хонда отбеляза прогрес, но Мерцедес все още ни превъзхожда, особено по отношение на батериите. Имаше някои смени на инженери в японския екип. Може би заради това се появиха неочакваните трудности. Решението на Хонда би трябвало да бъде направено в началото на октомври", заяви Марко.

„Макс има договор за 2021-ва, но ние сме наясно, че трябва да му дадем добър двигател. Конкурентоспособността се изразява в това агрегатът да не губи повече от 0,3 сек на обиколка. В момента на дългите прави Хонда губи повече от Мерцедес.“

В Нидерландия пък се заговори дали Хонда не жертва издръжливостта за сметка на мощността. Задават се и въпроси дали забраната на квалификационните режими е повлияла негативно на представянето на Ред Бул.