Порше прекрати плановете си за влизане във Формула 1. Германският производител няма да се връща в световния шампионат през 2026 г. Вместо това Порше ще фокусира вниманието си върху програмите си във Формула Е, WEC и IMSA.

Спирането на плановете за Порше за F1 бе обявено още миналата седмица от сайта the-race.com. Информацията не бе потвърдена официално от говорител на марката. Въпреки това възможностите за Порше да се върне във Формула 1 стана на практика нулеви след провалените преговори с Ред Бул.

Тази седмица се появи доклад на германския сайт motorsport-total.com. В него се посочва, че от Порше официално са замразили плановете си за участие във Формула 1 след влизането в сила на новото поколение задвижващи системи през 2026 г.

Миналата година Порше беше много близо до сделка с Ред Бул. В крайна сметка обаче преговорите между двете страни пропаднаха. Причината за това бе свързана с нежеланието на екипа от Милтън Кийнс да продаде свой дял на германския производител и да загуби независимостта си.

След това Порше заяви, че ще продължи да следи отблизо развитието на F1. Германският производител проявяваше сериозен интерес към новото поколение задвижващи системи и използването на устойчиви горива.

Темата за F1 не се обсъжда в Порше след напускането на Фриц Енцингер. Германецът се оттегли от поста вицепрезидент на моторспорт програмата на компанията в края на миналата година. Енцингер бе смятан за човекът, който беше движещата сила за евентуалния проект на марката в F1.

Въпреки провала на сделката с Ред Бул, Порше все още бяха смятани за бъдещ участник във Формула 1. Говореше се, че германците са могли да бъдат доставчик на двигатели за отбори като Макларън или Уилямс. Някои дори твърдяха и за обединение с Майкъл Андрети.

В крайна сметка нито една от тези опции не бе разгледана внимателно от марката. Следователно усилията на германците за ново влизане в F1 бяха тихомълком прекратени.

Германският производител потвърди, че проектът F1 е замразен. Така фокусът на компанията ще бъде в други шампионати и серии.

„Моторните спортове винаги ще бъдат в основата на идентичността на нашата марка“, се казва в изявление на Порше. „F1 остава интересна състезателна серия за нас. Но в момента се състезаваме в WEC и IMSA и Формула Е, където искаме да се борим за цялостни победи. Това е нашата традиция и нашият основен фокус за момента.“