Пилотът на "Макларън" Ландо Норис призова екологичните активисти да не излагат живота си на опасност с "глупави и егоистични" протести по време на Гран При на Великобритания във Формула 1 този уикенд на пистата "Силвърстоун".

Шестима активисти на "Просто спрете петрола" излязоха на пистата след катастрофа в първата обиколка на миналогодишното състезание, а същата група прекъсна турнири по крикет, конни надбягвания, ръгби и снукър през последните месеци.

"Има известно притеснение. Глупаво е да излагате живота си на опасност с коли, които се движат наоколо с висока скорост. В същото време е много егоистично нещо заради последствията, които има върху пилота, ако нещо се случи", каза Норис пред медиите във фабриката на "Макларън" в Уокинг.

"Всеки има право да протестира и предполагам, че има по-добри начини да го направите и по-лоши, естествено. Надявам се хората да са достатъчно умни, за да не го правят. Има много по-безопасни начини да привлекат също толкова внимание и да правят това, което искат", добави 23-годишният британец.

Повече от 140 хиляди зрители се очакват на състезанието в неделя на "Силвърстоун".

Демонстрантите, участващи в миналогодишния протест на пистата, бяха осъдени през февруари за причиняване на обществено напрежение. Петима от тях излязоха на трасето, след като китайският пилот на "Алфа Ромео" Гуаню Чжоу катастрофира и спря състезанието на 3 юли. Болидите все още се връщаха към питлейна, докато маршалите и полицията задържаха протестиращите.

"Да отидеш на състезателна писта с коли, които се движат с 200 мили в час, не е начинът да го направиш. Те изтърпяха наказание за действията си от миналата година, надявам се това да не се повтори. Сигурен съм, че домакините на "Силвърстоун" ще предприемат мерки, за да го спрат", каза австралийският съотборник на Норис Оскар Пиастри./БТА