Въпросът за взаимоотношенията  между Хонда и Фернандо Алонсо отново излезе на дневен ред след официално обявеното връщане на японската компания във Формула 1 от 2026 година. Отношенията на испанския пилот и Хонда се влошиха по времето, когато двукратният световен шампион бе пилот на МакЛарън.

През 2015-а година японският производител имаше огромни затруднения със задвижващите си системи. Стигна се дотам Алонсо сериозно да разкритикува Хонда и то по време на уикенда за домашната Гран при на Хонда на собствената ѝ писта Сузука.

Президентът на HRC (Honda Racing Corporation) Коджи Ватанабе веднага отговори относно взаимоотношенията с Алонсо сега и дали това ще е пречка в работата с Астън Мартин. Фернандо Алонсо се справя страхотно от началото на сезона, но е на 41 години, а Хонда ще стане активен партньор на Астън Мартин чак след три години. 

„Ние продължихме развитието си при последния ни период във Формула 1, докато работехме с Алонсо и в крайна сметка стигнахме дотам да спечелим световния шампионат. Изборът на пилоти е на отбор. Така че ако екипът реши, че иска Алонсо да кара за тях, ние няма да имаме каквито и да са възражения срещу него“, заяви Ватанабе.

„Ние го уважаваме страшно много. Няма да казвам, че няма да участваме изобщо в отборното управление, но решенията за пилоти са на отбор. Ние ще даваме личните си възгледи и предложения, разбира се“, допълни президентът на HRC.