Тимът на Хаас ще се състезава с двама дебютанти във Формула 1 през 2021 г. – Мик Шумахер и Никита Мазепин. Решението може да бъде сметнато за рисково, тъй като те нямат никакъв опит в Гран при. Шефът на отбора Гюнтер Щайнер обаче разясни, че е било взето с оглед на дългосрочната перспектива за развитие с толкова млади пилоти.

„В началото на лятото с Джийн Хаас дълго обсъждахме какво можем да подобрим в отбора и как да продължим да работим. Предложих му да вземем дебютанти, но решението бе взето в средата на октомври. В противен случай щяхме по-рано да уведомим Кевин Магнусен и Ромен Грожан, че не планираме да продължим да работим с тях", заяви Щайнер.

„Обясних на Джийн какво искам да направим. Това решение е взето с дългосрочна перспективи. Трябва да направим крачка назад, за да постигнем прогрес“, добави още той.

„Това е целта. При всички случаи съм против едногодишни договори, дори и с опитни пилоти – половин сезон е минал, докато свикнат. Сега имаме възможност да посветим цял сезон на обучението на състезателите, за да гоним през 2022 година резултати", каза още той.

Щайнер сподели причините за привличането на съвсем нови пилоти с немски уебсайт, откъдето неминуемо го попитаха за Мик Шумахер.

„За мен най-важно от всичко е, че Мик е бърз състезател. Останалото може да се поправи. Но нямаше да мога да му помогна, ако му липсваше скорост. Затова и вярвам в него“, заяви шефът на Хаас.