Техническият директор на Ред Бул Рейсинг Ейдриън Нюи разкри, че през годините на три пъти Ферари се е опитвал да го привлече, а  последната оферта е била изключително щедра.

59-годишният британец е може би най-известният инженер във Формула 1, като в своята кариера е правил дизайна на шампионски болиди за Уилямс, Макларън и, естествено, Ред Бул. От настоящите топ отбори единствено Мерцедес и Ферари не успявали да впрегнат гения на Нюи за своите цели. А не е като от „скудерията” да не са опитвали.

„На три пъти нещата бяха на ръба да се случат”, призна Нюи пред „Скай Спортс”. „В самото начало на моята кариера в ИндиКар Ферари също решиха да проектират подобен автомобил, затова ми предложиха да бъда главен дизайнер а техния проект. Тогава не сметнах това за редно и отказах.”

„После по доста по-амбициозен начин Жан Тод (настоящият президент на Международната федерация по автомобилизъм – б.р.) ми предложи да заема поста на технически директор през 1996 година. По онова време имах оферти да остана в Уилямс, да отида в Макларън или пък във Ферари.”

„Мислех надълго и нашироко по въпроса. Тогава семейството ми беше още младо и не исках да напускам Великобритания.”

Най-скорошната оферта на Ферари била през 2014 година, когато Ред Бул изобщо не бе заплаха за челните позиции главно заради крайно ненадеждния двигател на Рено. „Стана очевидно, че Рено е много назад спрямо Мерцедес и в дадени отношения спрямо Ферари. Не се виждаше кога това изоставане може да се навакса. От Рено не изглеждаха склонни да вложат необходимите парични ресурси за разрешаването на проблема, а това беше депресиращо и тревожно.”

„Тогава се намирах в трудна ситуация. Не исках да си тръгвам от Ред Бул, защото чувствах отбора като свой дом, а и имах огромна роля още от самото му начало. Изградихме този тим с Кристиан Хорнер върху останките от Ягуар.”

„Не исках да си тръгвам, но в същото време не желаех да бъда в позицията, в която бяхме принудени да оперираме с вързана зад гърба ръка по отношение на двигателя.”

„Решението беше много трудно. Ферари дойде с невероятна оферта, много атрактивна. Заради нея имах много безсънни нощи преди да реша какво ще правя. В крайна сметка реших, че няма да е правилно да напусна Ред Бул”, разказа Нюи.