Отборът на Мерцедес във Формула 1 представи новия си болид за сезон 2021, който стартира на 28 март. Шампионът в последните няколко години обаче не показа дизайна на пода на „W12“, където са и големите промени в правилника за тази година, като се очаква в тази зона и в задницата да бъдат ключът към титлата.

Проблем при Мерцедес може да се окаже по-дългата колесна база в сравнение с преките им конкуренти от Ред Бул. Това изисква намаляване на по-голяма площ от пода в сравнение с останалите и все още не е ясно дали или как от шампионите са успели да компенсират аеродинамичните загуби.

В останалата част новият „W12“ е наследил всички гени от предшественика си „W11“. Кокпитът е същият, скоростната кутия е същата, а двигателят е съвсем леко подобрен. Още вчера стана ясно, че и при „W12“ отново ще преобладава черният фон, инспириран от борбата на голямата звезда на Мерцедес и Формула 1 Люис Хамилтън срещу расизма и неравенството, но в задната част, и по-точно капака над двигателя, отново се появява сребристият цвят, който красеше дизайна на болида до миналата година.

Покривалото над „W12“ да вдигнаха двамата пилоти на тима – седемкратният световен шампион Люис Хамилтън и съотборникът му Валтери Ботас. Шефът и акционер в тима Тото Волф също присъства на събитието, както и други членове на отбора и от спонсорите.