Пилотът на Ферари във Формула 1 – Шарл Льоклер получи наказание от 10 секунди заради това, че управлява болида си по пистата в „небезопасно състояние” (заради частично отчупеното странично огледало), ала проверка в правилника показва, че Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) по принцип е трябвало да бъде доста по-строга с монегаска.

Младият ас на Ферари забърка неприятностите със слабия си старт, заради който Макс Ферстапен (Ред Бул) успя да го изпревари в първите метри. При влизането във втория завой поради недозавиване Льоклер удари с лявата си гума корпуса на колата на Ферстапен и така изхвърли холандеца от състезанието. Това доведе до известни поражения и за Ферарито, като от бокса му наредиха да продължи да кара. В крайна сметка той загуби огледалото, а общото му наказание беше 15 секунди и го свлече от 6-о на 7-о място.

Според gpblog.com в правилника посоченият размер на санкция за управление на болид в „небезопасно състояние” е 30 секунди, а не наложените 10. В такъв случай 21-годишният Льоклер трябваше да получи сборно 35 секунди към финалния си резултат, а това щеше да значи излизане извън зоната на точките и сгромолясване до 12-ото място.