Люис Хамилтън все още няма нов договор с Мерцедес, а настоящият му контракт изтича в края на сезон 2020 и този факт се коментира все по-често. Последната информация – от британския Дейли Мейл – бе, че шесткратният световен шампион и Даймлер са постигнали пробив в разговорите. Разбрали се за ново споразумение – за три години със заплата от 50 милиона долара на сезон.Сега обаче немският телевизионен канал RTL твърди, че разговорите са прекратени до края на сезона. Причината била дискусиите да не разсейват пилота и тима на Мерцедес в битката за титлите.

До края на сезон 2020 остават седем надпревари, последната от които е планирана за 13 декември в Абу Даби. След 10 проведени старта Хамилтън е начело на генералното класиране с 205 точки (6 победи). Съотборникът му Валтери Ботас е втори, на 44 точки. Трети в подреждането при пилотите е Макс Верстапен (Ред Бул) – на 77 зад англичанина.

Сагата с новия договор на Хамилтън започна още през 2019 г. Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф многократно заяви, че желанието и на отбора, и на пилота е да останат заедно. Ботас вече подписа ново споразумение за 2021 година. Договорът на самия Волф също изтича. Австриецът заяви преди дни, че ако поради някаква причина той или Люис не продължат да работят с тима от Бракли, то екипът ще продължи да се справя на същото високо ниво в шампионата.

Самият Хамилтън каза през август, че му е неудобно да преговаря за нов контракт на фона на причиняваните от пандемията трагедии. След това Волф няколко пъти обясни, че просто нямали време да обсъдят нещата заради натоварената програма.