Нова горивна формула е в основата на победата, която Люис Хамилтън успя да завоюва в Гран При на Унгария в неделя. Според motorsport.com тя е осигурила допълните 18 конски сили, които са изиграли ключова роля в застигането и изпреварването на Макс Ферстапен (Ред Бул).

Изданието твърди, че разработката на „Петронас” е била съобразена с гумите медиум, за които беше ясно, че ще изнесат основната тежест на състезанието за Хамилтън. В революционизирането на формулата за горивото е била ангажирана и малка лаборатория в Германия. Новото гориво отговаря на всички изисквания на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА), тъй като осигурява повече енергия, без да увеличава консумацията от двигателя.

На всичкото отгоре подобрението е помогнало на „сребърните стрели” да стартират с по-ниско количество гориво в резервоарите спрямо конкурентите. Ако това е вярно, още в самото начало на състезанието Люис Хамилтън и Валтери Ботас са имали сериозно предимство. Разбира се, не всичко за Мерцедес се разви по план, тъй като тъкмо дефект в двигателя на Ботас в първата свободна тренировка доведе до смяната на задвижващия блок.