Ники Лауда е в изкуствена кома след претърпяната трансплантация на бял дроб. Интервенцията е преминала добре, а в следващите часове легендата на Формула 1 трябва да бъде събуден.

Белият дроб на Ники Лауда бе засегнат още при ужасяващата му катастрофа на "Нюрбургринг" на 1 август 1976. Тъй като тогава Лауда вдишва отровен дим, който води до тежки наранявания на белите дробове. Именно това бе най-опасното поражение след тежката катастрофа, при която и голяма част от тялото на пилота бе обгорена. Оттогава насам дробовете на Лауда функционират ограничено.

Австриецът е в болницата от 14 дни, а състоянието му се е оказало много по-драматично от предварителните прогнози. Смята се, че Лауда е пипнал летен грип в Ибиса и първоначално е подценил ситуацията. Когато симптомите се влошават, собственикът на авиокомпанията Laudamotion излита незабавно за Виена.

Фактът, че Лауда ще бъде събуден от комата, е положителна новина, но все още специалистите предпочитат да не дават прогнози за възстановяването му.

Ники Лауда

източник: Gulliver/GettyImages