Трикратният шампион във Формула 1 Ники Лауда се намира в тежко състояние във виенска болница след претърпяна трансплантация на бял дроб.

69-годишният австриец бе опериран в четвъртък заради тежко белодробно заболяване, обявиха от болницата. Преди това Лауда е преминавал през две бъбречни трансплантации.

"Молим за разбиране, че семейството не иска да дава публични изявления, опитваме се да запазим личния живот на семейство Лауда", обявиха от болницата.

Според медиите в Австрия обаче става дума за тежка операция, след която Лауда се намира в опасност за живота.

Белият дроб на Ники Лауда бе засегнат още при ужасяващата му катастрофа на "Нюрбургринг" на 1 август 1976. Тъй като тогава Лауда вдишва отровен дим, който води до тежки наранявания на белите дробове. Именно това бе най-опасното поражение след тежката катастрофа, при която и голяма част от тялото на пилота бе обгорена. Оттогава насам дробовете на Лауда функционират ограничено.

Австриецът е в болницата от 13 дни, а състоянието му се е оказало много по-драматично от предварителните прогнози.

Смята се, че Лауда е пипнал летен грип в Ибиса и първоначално е подценил ситуацията. Когато симптомите се влошават, собственикът на авиокомпанията Laudamotion излита незабавно за Виена.

Заради тежкия вирус Лауда първоначално е прекарал няколко дни в интензивното отделение преди да бъде върнат на нормален режим. В четвъртък обаче състоянието му отново се е влошило.

Ники Лауда

източник: Gulliver/GettyImages