Макс Верстапен ще бъде наказан с пет места на стартовата решетка, а Данийл Квят ще започне от последна позиция на домашното Гран При на Русия в резултат на промени в захранващите блокове в двигателите.

От Хонда споделиха, че Квят и съотборникът му в тима на Торо Росо – Пиер Гасли, заедно с пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Александър Албон ще получат нови двигатели за състезанието в Сочи.

„Квят ще промени всички елементи от захранващия блок без батерията. Той ще стартира от последна позиция на решетката“, заявиха от японския производител на своя Туитър акаунт. „Останалите трима ще бъдат наказани с пет места“.

Това означава, че четирите болида ще имат по-свежи двигатели за домашното състезание на Хонда в Япония на 13 октомври, което предстои след неделното в Русия. Нито един от двата тима няма подиум в Сочи. Верстапен, победител в две състезания през сезона, е четвърти в генералното класиране при пилотите, но равен по точки с пилота на Ферари - Шарл Льоклер.

Двамата са на по 96 пункта зад лидера и 5-кратен световен шампион във Формула 1 - Люис Хамилтън при шест оставащи състезания до края на тази кампания. Мерцедес неизменно триумфира в Гран При на Русия от 2014-та година насам, когато бе и първото издание на състезанието. Квят пък е единственият руснак на стартовата решетка. /БГНЕС