Гран При на Германия винаги е бил извор на нескончаеми емоции за всички, които живеят и дишат с Формула 1. Дали на „Хокенхайм” или „Нюрбургринг” през годините състезанието е ставало арена на големи успехи и тъжни падения. Именно в ГП на Германия Ники Лауда претърпява значимата си катастрофа през 1976 година, а пожарът в неговия болид почти отнема живота му.

За кои други емблематични състезания на немска земя обаче се сещате? „Формула 1 токшоу” се постара да помогне по въпроса:

„Полетът на Бурти” – през 2001 година бразилският пилот Лучано Бурти буквално полетя на старта. Проблем със скоростите доведе до твърде бавен старт за Михаел Шумахер, а Бурти не реагира навреме при набраната вече сериозна скорост. За късмет нито един от тях не пострада.

„Боксовият мач между Пикет и Саласар” – годината е 1982 година. Нелсън Пикет водеше в състезанието и настигна Енисио Саласар, за да го затвори с обиколка. Последва удар между двамата и състезанието им приключи. Побеснял, още в първите си секунди след излизането от колата Пикет налетя с юмруци и ритници на своя опонент.

„Фернандо е по-бърз от теб…” – 2010 година ни достави един от класическите прибери на отборни запов… кх, кх, отборна тактика в редиците на Ферари във време, когато това беше забранено от правилата. „Трябва да вдигнеш темпото, защото Фернандо е по-бърз”, беше лаконичната реплика от бокса към Фелипе Маса, който водеше колоната. „Окей, Фернандо е по-бърз от теб. Потвърди дали разбра?”, последва след липсата на реакция от бразилеца. По този начин „скудерията” заобиколи правилата.

„Верстапен в пламъци” – през 1994 година Йос Верстапен се впусна в ГП на Германия като втори пилот в Бенетон-Форд (и съотборник на Михаел Шумахер в битката му с Уилямс). При спиране в бокса маркучът за горивото се откачи и поля целия болид, както и холандеца. Заради нагорещената машина бензинът се възпламени и обхвана всичко в рамките на няколко секунди. Ситуацията беше овладяна светкавично и никой не пострада, въпреки стряскащите кадри.

„Фетел изпусна домашна победа” – макар случката да датира едва от миналата година, тя се превърна в емблематична за срива на 4-кратния световен шампион през сезон 2018. Всичко сочеше, че той се движи към едва втория си успех на родна земя и първи като състезател на Ферари. Тогава дойде детинската му грешка на мокрото трасе и при кола за сигурност на пътя. Затънал в чакъла, Фетел не успя да продължи и подари победата на Хамилтън.