Двукратният световен шампион Макс Верстапен отвя конкуренцията и спечели Гран При на Испания. Нидерландецът не остави шансове на опонентите си и с убедителна преднина, пресече финала първи. Второто място бе за Люис Хамилтън, а на третото почетно стъпало от подиума се качи Джоржд Ръсел.

Отвъд топ 3 се наредиха Серхио Перес, Карлос Сайнц, двамата пилоти на Астън Мартин - Ланс Сстрол и Фернандо Алонсо. Осмото място бе за Естебан Окон, а Цунода беше зад него. Последната точка грабна Гуаню Джоу.


Gulliver/GettyImages
52 снимки

Обиколка 1/66: Карлос Сайнц направи една идея по-добър старт от този на Макс Верстапен и испанецът се опита да атакува пилота на Ред Бул още на първия завой. Нидерландецът взе вътрешната траектория и успя да запази лидерството си.

Обиколка 2/66: Ландо Норис трябваше да посети бокса, след като имаше проблеми на старта. Той дори бе замесен в контакт с Люис Хамилтън и получи щети по предното крило. Трети се движеше Ланс Строл, четвърти бе именно Хамилтън, а плътно зад него беше Естебан Окон.

Обиколка 7/66: Карлос Сайнци изостана на повече от три секунди от Макс Верстапен. Джордж Ръсел пък успя да се пребори с Фернандо Алонсо и го изпревари за шестата позиция. Осми пък бе Гуаню Джоу, а на девето място се движеше Серхио Перес, който стартира с две позиции назад, но бързо започна да натиска пилотите пред себе си.

Обиколка 8/66: Люис Хамилтън пък се справи с другия пилот на Астън Мартин, а именно Ланс Строл. Британецът се изкачи до третото място.

Обиколка 12/66: Сериозен прогрес направи Шарл Льоклер, който бе от малкото пилоти, които стартираха на твърди гуми. Монегаскът обаче тръгна от бокса, но това не му попречи за 12 обиколки да стигне до 11-ата позиция, след като негови конкуренти с меките гуми посетиха пита. Темпото на Мерцедес бе много добро и Хамилтън се приближи на секунда и половина от Карлос Сайнц. 

Обиколка 15/66: Люис Хамилтън влезе в DRS зоната на испанския пилот на Ферари. Джордж Ръсел също прогресира великолепно, след като започна 12-и, бързо-бързо се изкачи до четвъртото място, зад сътоборника си Хамилтън.

Обиколка 16/66: Карлос Сайнц влезе в бокса, като той не остана доволен от решението на бокса и потърси обяснение. Испанецът падна до осмото място, което пък прати и двамата пилоти временно в топ 3. Оскар Пиастри също се движеше добре, заемайки шестото място в колоната.

Обиколка 21/66: Боксът бе посетен от още пилоти като Оскар Пиастри и Фернандо Алонсо, който сложи най-меките гуми. Серхио Перес, изскочи на четвъртото място, но без да влиза в бокса от старта. В топ 3 също не бяха посетили пита за нови гуми, като Верстапен увеличаваше убедително преднината си.

Обиколка 27/66: Макс Верстапен влезе в бокса и излезе отново на първата позиция. Изненадващо, Серхио Перес все още не бе минал през пита за нови гуми и заемаше второто място. Пилотите на Мерцедес сложиха нови гуми и се върнаха на четвърто и шесто място.

Обиколка 28/66: Ръсел обаче се включи по радиото, за да съобщи, че вече вали на един от завойте. В този момент Чеко влезе в пита и сложи нови гуми, но средните по твърдост. Люис Хамилтън пък не остави шансове на Карлос Сайнц и си върна второто място. 

Обиколка 32/66: Джордж Ръсел отново се включи по радиото, за да попита дали всъщност има дъжд или просто вижда капчици пот по визьора. От бокса на Мерцедес потвърдиха, че други пилоти не говорят за дъжд. Серхио Перес успя да изпревари Цунода, за да стигне до седмото място. В дъното беше Ландо Норис след трудното начало, а пред него беше Кевин Магнусен, двата пилота на Уилямс и Нико Хюлкенберг.

Обиколка 38/66: Джордж Ръсел се справи с Карлос Сайнц и стигна до третото място. Хамилтън обаче нямаше шанс да настигне Макс Верстапен, който бе с 15 секунди пред британеца.

Обиколка 41/66: Голяма част от пилотите се насочиха към бокса за нови комплекти гуми. Затова Ландо Норис прогресира и от последното място стигна до 16-ото. Проблеми имаха Алпин, като Гасли бе забавен за втори път в пита. Французинът бе на 14-о място, докато не неговия съотборник Естебан Окон се движеше девети. В този момент последната точка бе за Юки Цунода. В края на обиколката Карлос Сайнц влезе отново в бокса, което го изпрати на шестото място, а Льоклер също посети пита.

Обиколка 51/66: Люис Хамилтън влезе в бокса, а от Ред Бул веднага отговориха с влизане на Серхио Перес. Мексиканецът излезе пети, но запази шансове да се бори за подиума. Карлос Сайнц бе четвърти. Алонсо успя да се пребори с бившия си съотборник Естебан Окон за седмото място. 

Обиколка 56/66: Серхио Перес се справи с Карлос Сайнц и започна да гони Джордж Ръсел. Десет обиколки преди края той изоставаше със 7 секунди от британеца. 

Обиколка 61/66: Предупредиха Макс Верстапен за трети път с излизане от пистата. При ново провинения, нидерландецът ще отнесе наказание от пет секунди. Това няма да му попречи по никакъв начин, тъй като той има почти 20 секунди преднина пред Люис Хамилтън. От бокса на Ред Бул също казаха на Верстапен да не натиска за най-бърза обиколка, но той игнорира този съвет и записа най-бързото време.