Люис Хамилтън с Мерцедес спечели Гран При на Тоскана във Формула 1, което беше състезание №1000 във Формула 1 за Скудерия Ферари. Хамилтън, който стартира от първа позиция, беше най-бърз с време от 2:19:35.060 часа.

Надпреварата предложи какво ли не, три рестарта след старта, два тежки инцидента, които извадиха цели шест пилоти от надпреварата. Освен тях и Окон и Строл също не продължиха борбата, тъй като единият имаше проблеми със спирачките, а Строл излетя от трасето заради спукана гума. Това беше и първо състезание, което беше спирано с два червени флага след това в Бразилия през 2016 година. Втората позиция остана за съотборника му Валтери Ботас, а трети Алекс Албън с Ред Бул.

Веднага след старта Валтери Ботас съумя да изпревари стартиралия от първата позиция Люис Хамилтън, на третия завой от надпреварата отпаднаха Пиер Гасли, който спечели миналата седмица Гран При на Италия, както и Макс Ферстапен с Ред Бул. Това се случи след като няколко болида се сблъскаха и състезанието за двамата пилоти приключи.

Gulliver/Getty Images
50 снимки

След 6 обиколки Ботас водеше класирането, Хамилтън беше след него, а трети вървеше Шарл Льоклер с Ферари при старт №1000 за Скудерията. Колата за сигурност се прибра и състезанието беше рестартирано.



​Веднага след рестарта последва нов сблъсък в задната част на редицата. След този сблъсък отпаднаха Кевин Магнусен, Карлос Сайнс, както и Латифи, също така и Джовинаци.  Джовинаци удари Сайнс, като последва отпадането и другите двама пилоти, а последва и червен флаг. Състезанието беше продължено с 14 пилоти, а предстояха още 50 от общо 59 обиколки.

Рестартът на състезанието беше от място. Надпреварата не успя да продължи и Естебан Окон, чийто болид също не успя да продължи след проблеми със спирачките. 



След рестарта Хамилтън съумя да изпревари съотборника си Валтери Ботас, а това се случи в 10-ата обиколка на надпреварата като последния дори не направи опит да защити позицията си. В 18-ата обиколка Ланс Строл съумя да изпревари Шарл Льоклер и зае третото място в класирането. Даниел Рикиардо съумя да изпревари също пилота на Ферари, който се смъкна на петото място, а всичко това в 20-ата обиколка на състезанието.

В следващите обиколки Строл и Рикиардо се захапаха в битка за 3-ото място, като пилотът на Рено уверено притискаше съперника си. Пилотите на Ферари се движеха съответно Фетел - 10-ти, а Льоклер - 13-ти.

След 34 обиколки Рикиардо съумя да се изкачи на 3-ото място и след смяната на гуми, петвърти продължи Строл, а пети - Албън. От 43-ата обиколка Рикиардо беше притискан сериозно от Албън и Строл. Последва тежък удар в предпазните ограждения на Ланс Строл в деветия завой Рабиата 2, след като спука задна гума, което го извади от състезанието, а пилотът на Рейсинг Пойнт вървеше на петата позиция.

Така надпреварата продължиха 12 болида, а в челото Хамилтън и Ботас вървяха на първите две места. Последва и ново спиране на състезанието. След рестарта Рикиардо изпревари Ботас и зае второто място, а Ферари с Льоклер и Фетел се движеха 10-ти и 11-ти, а последен остана Джордж Ръсел. Ботас не се поколеба и изпревари пилота на Рено и си върна втората позиция, а Албън вървеше 4-ти като започна да притиска Рикиардо за място на подиума. Изпреварването стана в 51-ата обиколка на състезанието, а до края оставаха само 8 обиколки.

До края на надпреварата Люис Хамилтън пресече финалната линия на първата позиция като записа победа №90, Ботас остана втори, а трети се нареди Алекс Албън с Ред Бул.Хамилтън има 190 точки в генералното класиране при пилотите и увеличи преднината си на 55 точки пред Валтери Ботас. Трети е Макс Ферстапен с Ред Бул със 110 точки, който отпадна още в първата обиколка на Гран При на Тоскана.