Мозъкът на Ред Бул предрече по-малко изпреварвания във Ф1

Техническият директор на Ред Бул Рейсинг Ейдриън Нюи заяви, че макар промените в правилника на Формула 1 за 2017 година да бяха направени с добри намерения, всъщност могат да навредят върху качеството на спорта. 58-годишният британец прогнозира спад в изпреварващите маневри, които така се харесват на феновете.

Австрийският отбор бе един от тези, които най-силно натискаха за преразглеждане на регулациите. Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) се съобрази с желанията на болшинството и промени част от текстовете така, че да се отвори шанс за драстично намаляване на времената за една обиколка. Болидите ще ползват и по-широки гуми, като прогнозата е, че това ще даде разлика от 5 секунди в рамките на един бърз тур в сравнение с предния сезон.

Нюи обаче побърза да отбележи и потенциалните негативи, които могат да се появят. „Идеята от по-силното притискане към асфалта и по-доброто сцепление е, че върху колите ще въздействат по-сериозни сили, а пилотите ще трябва да се трудят по-усърдно срещу тях. Цената за това може да се окаже намалена способност за изпреварване и спазване на по-близки дистанции“, каза инженерът на Ред Бул.

„Ако съдя по данните от симулациите през тази година, показателите на всички отбори са доста еднакви. Когато ги сравни с тези в края на сезона, ще разберем повече за степента на развитие. Тогава може да има по-големи разлики.“

„В природата на човека е да се променя и помъдрява. Чакана ни вълнуващо начало на сезона, а за нас то може да се окаже една идея прекалено вълнуващо“, заяви Нюи.

Свързани материали

  • Откривателят на Шуми: Ф1 ще се превърне в цирк Откривателят на Шуми: Ф1 ще се превърне в цирк
  • Новият шеф на Ф1: Нужно беше ново начало Новият шеф на Ф1: Нужно беше ново начало
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Формула 1 Ейдриън Нюи Ред Бул

Формула 1

SAS banner