Отборът на Мерцедес във Формула 1 ще проведе щателно разследване, за да открие причините зад компютърния бъг, който попречи на световния шампион Люис Хамилтън да направи перфектен старт в Гран При на Австралия и защитата на титлата.

Фетел: Двигателят на Мерцедес не е толкова специален

След бляскаво представяне в първата квалификация за сезона и 7-и пол-позишън в Мелбърн, 33-годишният британец трябваше да преглътне огромно разочарование в неделното състезание, в което триумфира конкурента му от миналия сезон Себастиан Фетел. Звездата на Ферари се възползва максимално от щастливата за него поява на виртуална кола за сигурност, за да спечели откриващото състезание за 2018-а.

Мерцедес "отнесе шамар" в Мелбърн

Хамилтън: Ботас ми липсваше срещу двете Ферарита

Грешка в изчисленията на Мерцедес бе главната причина, поради която Фетел получи шанс да мине пред Хамилтън, докато виртуалната кола за сигурност беше в ход. По тази причина още вчера в базата на тима в Бракли започна вътрешно разследване, за да се предотврати повторение на сценарий, при който Хамилтън отново би бил уязвим в стратегическо отношение.

„Определено става дума за наш проблем, трябва да анализираме и да разберем какво се случи, а после да го коригираме”, коментира шефът на Мерцедес Тото Волф. „Люис държеше нещата под контрол след началния етап в състезанието, а след спирането в бокса също изглеждаше силен и насочил се към победата.”

„Трудно е да преглътнем подобно поражение, но си извадихме верните поуки и следващият път ще сме по-силни”, допълни австриецът.