Победителят в първия старт от Формула 1 за 2018 година Себастиан Фетел смята, че огромното превъзходство на Люис Хамилтън и Мерцедес в квалификацията не се дължи строго и само на техния по-добър двигател.

Звездата на Ферари съумя да надвие потеглилия от първа позиция британец, който само ден по-рано бе отвял двете коли на „скудерията” с над 6 десети от секундата в рамките на една обиколка. В неделята германецът спечели състезанието, като имаше и късмет със спирането в бокса при излизането на виртуална кола за сигурност.

Хамилтън: Поздравления за Фетел, трябва да забравя състезанието

„Не смятам, че Мерцедес направиха нещо специално, поне не и повече в сравнение с миналата година. Може дори да се окаже, че са направили и по-малко”, коментира 32-годишният Фетел вече ден след самото състезание.

„Наистина мисля, че те вдигнаха оборотите за третата част от квалификацията, но в никакъв случай със 7 десети от секундата”, добави асът на Ферари. „Може би ако се вгледате по-внимателно в квалификацията, е честно да се каже, че те бяха бързи в Q1, по-бързи от нас, Люис беше бърз и в Q2, но после при втория му пробег, не зная, нещо се случи.”

Мерцедес "отнесъл шамар" в Мелбърн

„Така че неговата финална бърза обиколка в Q3 се оказа единствената читава в крайна сметка. Той направи изключително чиста обиколка, затова не мисля, че преднината му се дължи само и единствено на двигателя. Да кажем, че двигателят е осигурил десета от секундата или дори малко повече, но в никакъв случай не и 7 десети.”

„Поздравленията тук са за обиколката, която той направи, а не за мощността на двигателя им”, заяви Фетел.

Следващият старт от Формула 1 е Гран При на Бахрейн (6-8 април).