Джордж Ръсъл ще наследи Валтери Ботас във втория болид на Мерцедес за сезон 2022 във Формула 1, съобщават от отбора. 23-годишният британец ще си партнира със сънародника си и световен шампион Люис Хамилтън. Ръсъл кара две години за Уилямс.

"Този ден е специален за мен и в личен, и в професионален план. Изпитвам обаче смесени емоции. Мерцедес е голяма крачка напред в кариерата ми, но в същото време ще се наложи да се разделя с приятелите ми в Уилямс, които всъщност чувствам като семейство", каза той.

"Признавам обаче, че вече чакам с нетърпение следващия сезон, защото това е възможност, която смятам да сграбча с две ръце. Разбира се, знам и какво голямо предизвикателство ще бъде това. Имам много да уча, защото Валтери е вдигнал сериозно летвата с постоянството си и победите, които записа в последните години. Той има сериозен принос за множество световни титли на Мерцедес".

Ръсъл е пилот от програмата на Мерцедес от 2017 насам, когато спечели GP3 сериите, а година по-късно и Формула 2. Той бе втори в Гран при на Белгия преди две седмици и го направи най-вече заради сензационна квалификационна обиколка, а освен това има и един старт за Мерцедес от миналата година. Тогава британецът замени диагностицирания с Ковид-19 Хамилтън.

"Доволни сме, че Джордж ще направи следващата крачка в кариерата си с болид на Мерцедес. Той е спечелил всяка важна категория под Формула 1 и в последните три години демонстрира, че е способен на много", каза директорът на отбора Тото Волф.