Макс Верстапен спечели последното състезание във Формула 1 за сезон 2020. Пилотът на Ред Бул стартира от полпозишън на Гран при на Абу Даби и не допусна да го изпреварят нито веднъж на пистата Яс Марина. На втората позиция завърши Валтери Ботас с Мерцедес с пасив от над 11 секунди за нидерландеца. Световният шампион Люис Хамилтън допълни тройката, а в Топ 10 завършиха Алекс Албон, Ландо Норис, Карлос Сайнц, Даниел Рикардо, Пиер Гасли, Естебан Окон и Ланс Строл.

Световният шампион Люис Хамилтън потегли страхотно, но Макс Верстапен успя да запази първата позиция и на втория завой направи преднината си комфортна. Съотборникът му в Ред Бул Алекс Албон също направи добър старт, но това се отнасяше и за Валтери Ботас и Ландо Норис.

30 снимки

В третата обиколка Макс Верстапен направи най-бързата обиколка и успя да увеличи преднината си пред Валтери ботас на две секунди. В същото време пилотите на Ферари размениха местата си и Себастиан Фетел изпревари Шарл Льоклер.

Дългите прави отсечки позволява на пилотите по-често да предприемат изпреварвания. От това се възползва стартиралят от последната позиция Серхио Перес набързо да достигне до 16-ата позиция. След шест обиколки нямаше размествания на върха, където Макс Верстапен увеличи преднината си на 2,5 секунди пред Валтери Ботас.

Серхио Перес продължи да се изкачва в надпреварата и притисна Шарл Льоклер. В същото време другият пилот на Рейсинг Пойнт - Ланс Строл изпревари Даниил Квят и се настани на седмата позиция. Макс Верстапен увеличи преднината си пред Валтери Ботас на 3 секунди, а плътно зад финландеца бе Люис Хамилтън.

В 10-ата обиколка се случи и най-лошото за Серхио Перес, след като имаше проблеми в задвижващата система и отпадна от състезанието. На пистата излезе виртуална кола за сигурност, което позволи на пилотите да влязат в бокса.

След излизането на колата за сигурност Макс Верстапен отново стартира добре и упя да преодолее натиска на Валтери ботас и Люис Хамилтън. В същото време Карлос Сайнц успя да изпревари Шарл Льоклер и пилотът на Макларън се вклини между двата болида на Ферари.

Постепенно Макс Верстапен успя отново да увеличи преднината си пред Валтери Ботас на 2,5 секунди. Истинска битка се заформи между настоящият и бъдещият пилот на Ферари - Себастиан Фетел и Карлос Сайнц за седмата позиция, която бе спечелена от младия испанец.

В 21-ата обиколка Шарл Льоклер изпита сериозни затруднения и позволи последователно да бъде изпреварен от Ланс Строл и Пиер Гасли. Във врата на монегаска дишаше Себастиан Окон, който изчкаваше за подходящ момент да атакува. Макс Верстапен продължи да бъде водач и натрупа солидна преднина от над четири секунди пред Валтери Ботас. Люис Хамилтън продължи да изпитва затруднения с болида си през този уикенд не успяваше да притисне съотборника си за втората позиция.

Постепенно Макс Верстапен увеличи преднината си на 7,5 секунди пред Валтери Ботас. До 30-а обиколка нямаше размествания в класирането и Люис Хамилтън продължи да води битка със съотборника си, докато Алекс Албон и Даниел Рикардо се бореха за челната тройка.

20 обиколки преди края на състезанието битката в средата на колоната бе доста интригуваща, след като за седмата позиция се бореха четирима пилоти - Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Себастиан Фетел и Ланс Строл. В 36-ата обиколка Люис Хамилтън трябваше да спре в боска заради проблем с гумите.

В 41-ата обиколка Валтери Ботас направи рекордна обиколка и успя да свали преднината на Макс Верстапен, но тя остана висока и двамата бяха бяха на дистанция от близо девет секунди.

Нидерландецът продължи да поддържа отлично темпо и само чудо можеше да му отнеме победата. Зад него нямаше промени, като Валтери Ботас и Люис Хамилтън продължиха да водят битка за втората позиция, докато зад двата болида на Мерцедес се намираха Алекс Албон и Ландо Норис.

До края на състезанието Макс Верстапен комфортно задържа първата позиция, а Алекс Албон опита да притисне Люис Хамилтън за третата позиция, но британецът не позволи да бъде изпреварен и класирането се запази до самия край.