Макс Верстапен триумфира в Гран При на Канада за трета поредна година. Надпреварата беше белязана от чести превалявания и появата на кола за сигурност на два пъти.

Втори завърши Ландо Норис, а Джорд Ръсел взе последното място на подиума. Четвърти и пети се наредиха Люис Хамилтън и Оскар Пиастри. Топ 10 оформиха Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Даниел Рикарддо, Естебан Окон и Пиер Гасли.

Пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер отпаднаха, както и Серхио Перес.

Gulliver/GettyImages
49 снимки

Старт на състезанието: Пилотите стартираха на мокра писта, тъй като в минутите преди началото на Гран При на Канада заваля. Джордж Ръсел потегли отлично и не остави шансове на Макс Верстапен да атакува първото място. Даниел Рикардо загуби шестото място от Фернандо Алонсо. Карлос Сайнц допусна грешка и загуби две позиции, докато сътборникът му Шарл Льоклер се изкачи до деветото място. 

Обиколка 3/70: Кевин Магнусен, който стартира с гумите за екстремно мокър асфалт, а не с интермедия комплекта като всички останали, успя да спечели страшно много позиции и стигна чак до петата, спечелвайки девет места в рамките на три обиколки. В края на тура датчанинът се справи и с Оскар Пиастри и така стана четвърти.

Обиколка 6/70: Логан Сарджънт не успя да вземе един от завоите и излезе от пистата, а това доведе до жълти флагове. Все пак американецът успя да се върне на трасето. Хамилтън изпревари Алонсо, но също напусна трасето и трябваше да върне позицията. Сериозни проблеми с двигателя съпътстваха Шарл Льоклер, който се движеше 11-и, но губеше скорост. 

Обиколка 8/70: Кевин Магнусен влезе в бокса, за да сложи интермедия гумите, тъй като над пистата изгря слънце и той започна да губи време с комплекта за екстремно мокър асфалт. В бокса обаче пилотът на Хаас беше забавен сериозно. 

Обиколка 11/70: Ландо Норис изостана на 9 секунди от лидерите. През това време пък Макс Верстапен приближи Джордж Ръсел и свали разликата между двамата на около секунда. Дъждът спря, но все още пилотите не предприемаха рискования ход да сменят гумите си с такива за сух асфалт. 

Обиколка 13/70: Макс Верстапен приближи сериозно Ръсел. Даниел Рикардо пък бе наказан с пет секунди заради фалстарт. Нико Хюлкенберг посети бокса, но не сложи сликове, а интермедия гуми. 

Обиколка 15/70: Макс Верстапен продължи да притиска Джордж Ръсел, чието темпо беше доста по-ниско. Ландо Норис свали сериозно разликата до двамата лидери на около три секунди. Все още пистата бе прекалено мокра обаче за да бъде използвана системата DRS. 

Обиколка 17/70: Верстапен допусна грешка в началото на обиколката и трябваше да мине през шикана, което позволи на Ландо Норис да го приближи още повече. Джордж Ръсел също се възползва и избяга на трикратния световен шампион на повече от две секунди и половина.

Обиколка 20/70: Ландо Норис продължи да подобрява най-бързата обиколка. Той получи възможност да използва DRS системата и така се залепи за Макс Верстапен. Британецът успя да се справи с пилота на Ред Бул в края на обиколката. Освен това той се приближи и до Джордж Ръсел на по-малко от секунда.

Обиколка 22/70: Ландо Норис се справи и с Джордж Ръсел, който изпусна автомобила заради унищожените си гуми. Така Макс Верстапен се възползва и излезе втори. 

Обиколка 24/70: Шарл Льоклер изгуби две места и зае 11-ото, точно пред съотборника си Карлос Сайнц. Даниел Рикардо пък отвори добра преднина от 5 секунди пред осмия, подобна беше разликата между първия и втория. Оскар Пиастри пък на свой ред се приближи до Джордж Ръсел, докато оспорваната битка за петото място между Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън продължи.

Обиколка 25/70: Логан Сарджънт се удари, като болидът му остана в средата на пистата, което предизвика и кола за сигурност. Ландо Норис пропусна шанса си да влезе в бокса, докато пилотите зад него посетиха пита за нови гуми. Те сложиха нови интермедия гуми заради възможността отново да завали.

Обиколка 27/70: Ландо Норис беше най-ощетен от излизането на кола за сигурност. Той влезе след всички останали в бокса и така загуби няколко позиции, връщайки се на пистата четвърти. Късметът се усмихна на Верстапен, който поведе.

Обиколка 29/70: Шарл Льоклер първи пое риска и сложи хард гуми. Само че колата му изгасна в бокса и той стоя няколко секунди в повече. В края на тази обиколка колата за сигурност се прибра, а Макс Верстапен направи добър рестарт и задържа първата позиция.

Обиколка 32/70: Алекс Албън се справи с двама пилоти едновеременно на последните завои, за да вземе деветото място. Макс Верстапен пък отвори секунда и половина на върха, докато на пистата отново започна да вали.

Обиколка 40/70: На пилотите бе позволено да изпозлват DRS системата, тъй като пистата отново поизсъхна. Авансът на Макс Верстапен обаче беше 3 секунди. Джордж Ръсел пък имаше преднина от над секунда пред Ландо Норис. 

Обиколка 43/70: Наложи се Шарл Льоклер да прибере колата в бокса, след което отпадна от надпреварата. Малко преди това Ландо Норис допусна грешка, което позволи на четиримата пилоти от второ до пето място да се  съберат на малка разлика. В края на тура обаче петият Люис Хамилтън влезе, за да сложи сликове. Така направи и Карлос Сайнц, който обаче бе в задните позиции на колоната. 

Обиколка 46/70: Ландо Норис остана на пистата и поведе в състезанието, докато Макс Верстапен и Джордж Ръсел влязоха в бокса. Нидерландецът сложи средните по твърдост гуми, докато пилотът на Мерцедес заложи на хард.

Обиколка 50/70: Макс Верстапен и Джордж Ръсел се справиха с Ландо Норис, който зае третото място. Всички пилоти вече бяхя с гуми за сух асфалт.

Обиколка 51/70: Джордж Ръсел допусна грешка и Ландо Норис се възползва от това за да го изпревари. Пилотът на Мерцедес опита контраатака, но не успя.

Обиколка 54/70: Серхио Перес пък загуби още позиции и остана 17-и, след като дори се удари. Карлос Сайнц също не успя да вземе един от завоите и излезе от пистата, като се завъртя на тревната площ, а в крайна сметка успя да се върне на пистата. Алекс Албън пък беше изваден от пилота на Ферари, но не успя да продължи състезанието и това предизвика нова кола за сигурност.

Обиколка 59/70: Колата за сигурност се прибра и Макс поднови състезанието с отличен рестарт. Зад него се наредиха Ландо Норис и Оскар Пиастри, докато тях ги следваха пилотите на Мерцедес, които по време на колата за сигурност смениха своите гуми с по-нови.

Обиколка 62/70: Оскар Пиастри на два пъти се защити от атаки на Джордж Ръсел за третото място, докато Макс Верстапен отвори преднина от две секунди на върха. 

Обиколка 64/70: Отново в последния завой Ръсел се опита да изпревари австралийския пилот на МакЛарън. Британецът обаче не прецени атаката си и двамата дори стигнаха до контакт, при който пилотът на Мерцедес излезе от пистата, а Люис Хамилтън го изпревари за четвъртото място. 

Обиколка 66/70: Люис Хамилтън показа на по-младия си съотборник как се прави - като на същото място той се справи с Оскар Пиастри и зае третата позиция. Даниел Рикардо пък получи позволение по радиото да се бори с Юки Цунода за деветото място, като пред двамата пилоти на РБ Виза се движеше Естебан Окон с Алпин. В края на тура и Джордж Ръсел се справи с Пиастри. Именно Цунода пък допусна грешка и се завъртя, но без удар. Така Рикардо прогресира с позиция, а Пиер Гасли влезе в зоната на точките.