Световният шампион Макс Верстапен загуби първата си квалификация за основно състезание от началото на сезона във Формула 1 и ще трябва да започне днешната Гран При на Монако от шестата позиция на стартовата решетка.

Предвид почти невъзможните изпреварвания в Княжеството тази по-задна стартова позиция малко или много означава, че нидерланецът едва ли ще стигне до победата. Но този разочароващ резултат в квалификацията не бе изненадващ на фона на трудностите с поведението на RB20, които мъчат пилота през целия състезателен уикенд.

Още от първата тренировка в петък той се оплаква от невъзможността на колата на Ред Бул да атакува бордюрите и неравностите на уличното трасе. Това не е нещо ново за „биковете“, тъй като имаха подобни проблеми и през миналата година, но тогава голямото им предимство им помогна да „замажат“ положението.

Според Верстапен, сега няма да е лесно за отбора да реши този казус, тъй като към този момент дори не знае какво го причинява. Прогнозота на нидерландеца е, че дори и Ред Бул да разбере в какво се корени този проблем, то за инженерите на „биковете“ няма да е възможно да намерят решение до края на тази година.

„Първо трябва да разберем какво е, защото очевидно не знаем. Ще се потрудим здраво, за да намерим проблема и разбира се след това ще се опитаме да го отстраним, но не знам дали това ще се случи тази година. Надявам се да се случи за следващата. Ако знаехме какъв е проблемът, щяхме да сме го решили”, заяви Верстапен.

„Знам, че има една ясна посока, в която мисля, че изоставаме, така че, ако намерим решение там, ние ще сме бързи на всяка една писта. В Испания няма неравности, така че там ще е по-добре за нас, но има няколко писти, които не са идеални за нас. Може би ще има състезания, които ще ни подхождат повече, но ние трябва да знаем върху какво да работим“, каза още нидерландецът преди състезанието по-късно в неделя.