Шарл Льоклер ще тръгне от полпозишън в домашното си Гран При на Монако. Пилотът на Ферари спечели квалификацията по улиците на Монте Карло с време от 1:10.270. Зад него остана Оскар Пиастри, трети завърши Карлос Сайнц. От четвърта позиция ще тръгне Ландо Норис, а пети остана Джордж Ръсел.

Макс Верстапен имаше сериозни проблеми, включително и контакт със стената в края, и ще стартира чак от шестото място. Топ 10 допълват Люис Хамилтън, Юки Цунода, Алекс Албън и Пиер Гасли.

Бгнес
29 снимки

Иначе квалификацията започна трудно за Серхио Перес, който отпадна още в първата част и ще тръгне 18-ти в утрешното състезание. В Q1 приключи участието и на Фернандо Алонсо. Останалите отпаднали в първата сесия бяха Логан Сарджънт и двамата пилоти на Заубер - Валтери Ботас и Гуаню Джоу, които заеха последните две позиции в класирането.

Иначе най-бързо време даде Джордж Ръсел, а Оскар Пиастри го раздели със съотборника му Люис Хамилтън, който пък бе трети. Много пилоти имаха проблеми с трафик, включително и Ландо Норис, който до последните секунди бе в зоната на отпадащите, но успя да запише добра обиколка и продължи напред.

Ландо Норис оглави втората част от квалификацията, като много пилоти имаха проблеми с трафика, въпреки по-ниския брой коли на пистата. Един от тях беше Естебан Окон в началото, а впоследствие имаше проблеми и в края с грешка в един от завойте. Той остана на 11-о място. Останалите отпаднали от Q2 бяха Хюлкенберг, Рикардо, Строл и Магнусен.

В третата сесия Хамилтън записа най-бързо време при първия си опит, но бързо след това Шарл Льоклер го изпревари. Впоследствие и пилотите на МакЛарън се наредиха пред Люис Хамилтън. При първия си опит Макс Верстапен записа трето време, с изоставане от 0.149 зад Льоклер. При три минути до края на сесията всички пилоти се насочиха към пистата. Джордж Ръсел временно излезе на третото място, но не успя да се приближи до Льоклер и Пиастри.

Макс Верстапен пък имаше контакт със стената, а в последните секунди Шарл Льоклер подобри най-бързото си време на 1:10.270, а Оскар Пиастри не успя да подобри достатъчно времето си и остана на тези 0.154 секунди.