Макс Ферстапен спечели Гран При на Азербайджан. Това бе осмият старт от тазгодишния календар във Формула 1.  Най-добро потегляне направи Серхио Перес, койтозадмина от първата позиция Шарл Льоклер в спирането за първия завой. Все пак пилотът на Ферари се задържа на второто място въпреки блокираната гума, като зад него са Макс Верстапен и съотборника му Карлос Сайнц. Но покъсно пилотите на Скудерията отпаднаха от състезанието заради различни проблеми с болидите си.

Gulliver/Getty Images
60 снимки

На старта Серхио Перес страхотно с маневра на първия завой успя да преодолее първия на решетката Шарл Льоклер. Това можеше да стори и Макс Ферстапен, но световният шампион след първото завъртане остана на третата позиция.

Скоростта на пилота на Ферари в слабата част на трасето обаче му позволяваше да отвори достатъчна преднина преди третия сектор, която да му позволи да запази второто място, въпреки че Верстапен разполагаше с DRS.

След шест тура авансът на Перес се стабилизира на приблизително 2.0 секунди, докато Леклер и Верстапен бяха ката скачени съдове. Въпреки своята близоста те успяха да изградят аванс от 4.2 секунди спрямо Сайнц, който отново изоставаше от водачите.

В средата на седмата обиколка инженерът на Леклер съобщи на монегаска, че според тях лидерът Перес е започнал да изпитва проблем със сцеплението си на излизането от множеството бавни завои в Баку.

Gulliver/GettyImages
42 снимки

Въпреки това разликата между първите два не започна да се стопява, като след осем тура тя отново бе 2.0 секунди.

В деветата обиколка Сайнц напусна състезанието заради технически проблем в своя автомобил на Ферари. Испанецът спря в зоната за сигурност на четвърти завой. Тогава излезе и кола за сигурност. 

След само обиколка и половина виртуалната кола за сигурност бе отменена, като това не позволи на Перес и Верстапен да направят "безплатен стоп", какъвто имаше Леклер. Въпреки бавното спиране на монегаска той се движеше на само 14.8 секунди зад Перес на трето място.

Причината Леклер да се върне на третото място бе фактът, че освен него в бокса при неутрализирането на състезанието влязоха още Джордж Ръсел, Пиер Гасли, Себастиан Фетел, Люис Хамилтън и Юки Цунода. Те също сложиха чисто нови хард, след като подобно на лидерите стартираха с медиум.

В 13-я тур Фетел направи опит да изпревари Естебан Окон на спирането за третия завой в битката за деветата позиция, но обърка спирането си и посети зоната за сигурност. Тази екскурзия коства на германеца две позиции, като той се върна на 12-то място зад Цунода.

За само един тур световният шампион отвори преднина от 2.4 секунди пред Перес, който напълно бе свършил ресурса в своите гуми, тъй като губеше и по близо 3.0 секунди на обиколка спрямо Льоклер, който вече бе на само 6.5 зад него.

Именно заради огромната загуба на темпо Перес влезе в бокса в края на 16-а обиколка и сложи гумите хард. Подобно на Льоклер по-рано обслужването на мексиакнеца също бе бавно като той се върна на пистата на третото място, но на цели 18.2 секунди зад монегаска. Непосредствено зад Перес бе и Ръсел, който се движеше на необезпокоявана четвърта позиция след отпадането на Сайнц.

Две обиколки след Перес и Ферстапен направи своето първо влизане в бокса. Обслужването на световния шампион също не бе безгрешно, но той не загуби толкова, колкото Льоклер и Перес. След стопа си нидерландеца се върна на втората позиция, като изоставането му спрямо пилота на Ферари бе 13.2 секунди. Разликата в живота на гумите на двамата лидери е точно десет тура.

Малко преди края на 20-та обиколка двигателят на Льоклер изгърмя на дългата старт-финална права и монегаскът моментално напусна състезанието. Така за втори път в последните три състезания Льоклер отпадна от първото място заради технически проблем в своя двигател. Преди три седмици същото се случи и в Испания.

Четири обиколки след Льоклер още един пилот, който използва задвижващата система на Ферари - Гуаню Джоу също напусна състезанието с технически проблем. Преди повредата пилотът на Алфа Ромео правеше много силно състезание, в което спокойно се движеше в зоната на точките.

В 33-та обиколки четвърти пилот с двигател на Ферари, този път в колата на Хаас напусна състезанието в Баку. Жертва на слабата недеждност на "Черните кончета" в случая стана Кевин Магнусен, който бе на границата на зоната на точките.

Отново виртуална кола за сигурност се появи на трасето. Тъй като датчанинът спрямо своята кола в близост до трасето на 15-я завой виртуалната колата отново бе обявена. При нея Верстапен, Перес и Ръсел направи втори спирания в бокса, като и тримата сложиха гумите хард, с които за завършат състезанието.

Отпред 13 обиколки пред развяването на карирания флаг разликата между Ферстапен и Перес бе 15.1 секунди. Тази между Перес и Ръсел бе 20.4 секунди.

В спора за четвъртата позиция разликата между Гасли и Хамилтън бе само 5.2 секунди в края на 40-а обиколка, като британецът имаше чувствително темпото предимство заради много по-новите си гуми. В същото време вторият пилот на Алфа Таури трябваше принудително да посети механиците си, тъй като част от задното му крило се отчупи. След продължителния си стоп японецът се върна на 13-то място.

В началото на 44-ата обиколка Хамилтън изпревари Гасли в спирането за третия завой. Седемкратният шампион се възползва по перфектен начин от свежите си гуми и DRS системата. Британецът направи първата си атака още в първата крива, но тя бе парирана от пилота на Алфа Таури, който обаче нямаше отговор за втората атака два завой по-късно.

Световният шампион Ферстапен завоюва своята пета победа от началото на 2022 година. Пдоиума в Гран При на Азербайджан допълниха Перес и Ръсел.


Състезанието от Баку стартира в 14:00 часа и ще може да го наблюдавате пряко в ефира на DIEMA SPORT, а на Gong.bg ще проследим най-интересното в реално време.


Шарл Льоклер с Ферари ще стартира от първа позиция край бреговете на Каспийско море, а плътно зад него са пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Ферстапен. Другият пилот на Ферари – Карлос Сайнц, стартира четвърти.

В генералното класиране водач преди Гран При на Азербайджан е действащият световен шампион Ферстапен, който в първите седем кръга за годината събра 125 точки. Втори след нидерландеца е тръгващият от полпозишъна днес Льоклер, който изостава с 9 пункта. Тройката пък затваря Чеко Перес с 15 точки под монегаска.

Gulliver/GettyImages
42 снимки

Времена от третата квалификация:
1. Шарл Льоклер (Монако/Ферари) - 1:41.359 минути
2. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул) - на 0.282 секунди
3. Макс Ферстапен (Нидерландия/Ред Бул) - на 0.347
4. Карлос Сайнс (Испания/Ферари) - на 0.455
5. Джордж Ръсeл (Великобритания/Мерцедес) - на 1.353
6. Пиер Гасли (Франция/Алфатаури) - на 1.486
7. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес) - на 1.565
8. Юки Цунода (Япония/АлфаТаури) - на 1.697
9. Себастиан Фетел (Германия/Астън Мартин) - на 1.732
10. Фернандо Алонсо (Испания/Алпин) - на 1.814

Отпаднали в първите две квалификации:
11. Ландо Норис (Великобритания/Макларън) 
12. Даниел Рикардо (Австралия/Макларън)
13. Естебан Окон (Франция/Алпин)
14. Чжоу Гуаню (Китай/Алфа Ромео)
15. Валтери Ботас (Финландия/Алфа Ромео)
16. Кевин Магнусен (Дания/Хаас)
17. Александър Албън (Тайланд/Уилямс)
18. Николас Латифи (Канада/Уилямс)
19. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин)
20. Мик Шумахер (Германия/Хаас)