Макс Верстапен спечели квалификацията за място в Гран При на Щирия във Формула 1 и записа трети поул-позишън за сезона. Времето на нидерландския пилот на Ред Бул е 1:03.841 минути. Зад него се наредиха двамата съотборници от Мерцедес.

Втори е Валтери Ботас на 0.194, но след това стана ясно, че е наказан с три места и утре ще стартира пети. Третото време даде съотборникът му Люис Хамилтън, който завърши на 0.226 секунди. Наказанието на Ботас е заради неправомерна манерва в пит-лейда.

"Мисля, че обиколките в третата част не бяха никак лоши. Това ми дава увереност за състезанието утре. Понякога изглежда лесно, но никога не е лесно. Сигурен съм, че утре ни очаква едне непредвидимо състезание", заяви обясни след края на сесията Макс.

Така състезателят, коийто води в генералното класиране, затвърди отличната си форма, показана на Гран При на Франция. Там пилотът от Нидерландия спечели квалификацията, а също така и стъпи на подиума и в състезанието. Иначе в кариерата му това е едва шеста първа позиция за старт, но пък Ред Бул демонстрират отлично надграждане през този сезон.

Още в началото на квалификацията Верстапен показа, че няма намерение да се дава, макар във втората сесия Хамилтън да имаше предимство. Топ 6 днес се допълва от Ландо Норис (Великобритания) от Макларън на 0.279 секунди, Серхио Перес (Мексико) на 0.327 и Пиер Гасли на 0.395.

Много добро каране направи и приягната изненада на сезона Ландо Норис, който върви 4-и в генералното класиране.