Един от най-успешните пилоти в световния шампионат по автомобилизъм Формула 1 Люис Хамилтън отрече да му е предлаган договор от отбора на Ферари и допълни, че очаква в "най-скоро време" да подпише удължаване на споразумението с Мерцедес. Според него, това трябва да стане в следващите седмици, а до края на актуалния му контракт остават шест месеца.

В седмицата, когато феновете на бързите писти очакват състезанието за Гран При на Монако, се появиха доста слухове, че Хамилтън е пред преминаване във Ферари. Но той го отхвърли така: "Не, не. Когато сте в преговори за нов договор или има подобри разговори, винаги ще има спекулации и освен ако не го чуете от мен, няма какво да коментирам повече. Моите мениджъри работят в тясно сътрудничество с директора на Мерцедес Тото Волф и смятам, че сме почти към края на подготвянето на договор".

И след това допълни: "Това е първият случай, в който не преговарям сам. Имам страхотен екип зад гърба си, който върши работата, а аз се фокусирам върху чистите състезателни задачи, които имам. Казвам това, което искам да се случи. И ние работим върху това".

38-годишният Хамилтън ще опита първите подобрения на двигателя този уикенд, след като инженерите работиха доста по този въпрос. И седемкратният световен шампион се надява тези промени да го издигнат нагоре в стартовата решетка, а защо не и в крайното класиране. В последното състезание в Маями той завърши на 13-о място, но преди това имаше едно шесто. Но пък в генералното класиране е на 63 точки зад Макс Ферстапен от Ред Бул.

Мерцедес в последните години е далече от доминацията, която имаше, но това не пречи на Хамилтън: Ние като отбор все още сме онзи екип, който доминираше. Но първо имахме грешната кола и през последните две години бяха взети решения, които не бяха идеални. И сега ще трябва да ги променим. Екипът в гаража работи усилено и въпреки пистата в Монте Карло, която не ми е любима, все пак можем да поднесем приятни изненади, обяснява британският пилот.

По-рано днес босът на Ферари Фредерик Васьор също отклони предположенията за разговор с Хамилтън за следващия сезон. Пилот на Ферари не е печелил титлата от 2007-а година, което е огромен удар по имиджа на базирания в Италия отбор.

Знаете прекрасно, че на този етап от сезона имаме нова, различна история във всяка една седмица. Но не сме изпратили оферта до Люис Хамилтън. И нямаме намерение да го правим, каза още Васьор. /БТА