Пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Себастиан Фетел оглавиха листата с най-добри времена в третата и последна свободна тренировка преди Гран При на Великобритания. Броени часове преди квалификацията на „Силвърстоун” двамата заедно с лидера в класирането при пилотите Люис Хамилтън (Мерцедес) дадоха заявка за вълнуващ трибой около полпозишъна този следобед.

И тримата се вместиха в рамките на по-малко от една десета от секундата. Ферарита определено реагираха най-добре на променливите условия на трасето, където екшънът започна 20-ина минути преди края на сесията заради лекия дъжд преди това. Льоклер даде първи резултат от 1:25,905, а Фетел беше веднага зад него с изоставане от 26 хилядни. Хамилтън също успя да остане в тези граници с 1:25,954.

Веднага след челното трио се наредиха пилотите на Ред Бул, като отново, както и вчера, Пиер Гасли даде по-добро време от съотборника си Макс Ферстапен. Двамата обаче ще имат нужда от сериозно подобрение през следващите няколко часа, ако искат да се борят за местата в челото. Французинът завърши с пасив от 231 хилядни, което на писта като „Силвърстоун” е сериозно изоставане в рамките на една обиколка. Ферстапен пък имаше множество трудности с намирането на сцепление и остана на повече от половин секунда зад лидера.

Другият пилот на Мерцедес – Валтери Ботас също не намери верния ритъм по време на последната тренировка, като допълни топ 6 с резултат от 1:26,456.

В последната тренировъчна сесия липсваха драматичните мигове от петък, когато редица коли излитаха извън пистата (без да се стигне до сериозни инциденти). До голяма степен това беше обусловено от валежа, при който започна тренировката и заради които болшинството пилоти изчакаха търпеливо в гаражите си. Само половината от 20-имата състезатели - в това число Льоклер, Фетел и Хамилтън - излязоха на пробни турове с гумите интермедия, но и те бързо се прибраха обратно, тъй като асфалтът не беше достатъчно мокър за този тип комплекти.