Роберт Кубица направи следващата голяма крачка към своето завръщане във Формула 1, след като направи точно 100 обиколки на пистата "Яс Марина" в Абу Даби с болида на Уилямс.

Така полякът седна в актуален болид от Формула 1 за първи път след тежката си катастрофа на рали през 2011, която сложи преждевременнен край на кариерата му в най-популярния автомобилен шампионат.

Кубица навъртя 100 обиколки в първия тест на Уилямс

Въпросната тежка катастрофа доведе до наранявания в дясната ръка на пилота и първоначално се смяташе, че той никога не може да се завърне във Формула 1. И в момента движенията на въпросната ръка са ограничени, но за целта от Уилямс помогнаха по любопитен начин.

В дясната част на шасито от отбора направиха промени като осигуриха по-голямо пространство в стената на кокпита. По този начин Кубица може да държи волана с дясната ръка без да я протяга напълно - нещо, което от 2011 година насам му е трудно. Със специално направения кокпит Кубица завъртя най-бърза обиколка от 1:41,296 минути, с което даде осмо време от 11 пилоти.

"Имам ограничения, но не карам с една ръка. Това не би било възможно. Тялото ми се е научило да се справя с ограниченията. Свиква се", заяви той.

Дали действително Кубица ще се завърне във Формула 1, предстои да бъде решено. В сряда той ще направи нова серия тестове, а след това Уилямс трябва да вземе своето решение. Другите кандидати за позицията са руснаците Даниил Квят и Сергей Сироткин.

Кубица: Не се връщам, за да отбивам номера