Клиентските отбори на Мерцедес признаха, че са леко обезпокоени от мощността на задвижващия агрегат на германците. През по-голямата част от състезателния уикенд в Бахрейн, екипите с двигаатели на германския производител заемаха последните позиции на стартовата решетка.

След претрополяването на Гран при на Бахрейн, болидите на Макларън, Уилямс и Астън Мартин заемаха последните шест позиции в класирането. В същото време заводският отбор на Мерцедес изоставаше на повече от 30 секунди от водещите екипи Ферари и Ред Бул. Германският тим извади късмет, след като късната кола за сигурност ги върна в борбата за подиума.

Тази година F1 влезе в режим на замразяване на двигателите. Също така Хонда, Мерцедес, Рено и Ферари положиха доста усилия, за да се адаптират към новото гориво E10. Веднага след края на надпреварата на Сахир, клиентските екипи на Сребърните стрели отбелязаха относителната липса на производителност на агрегата на Мерцедес.

Това е наблюдение, което имахме още в началото на състезателния уикенд в Бахрейн„, заяви шефът на Астън Мартин Майк Крак пред медиите.

„Но от друга страна, виждаме, че заводският отбор на Мерцедес завърши на трето и четвърто място. Така че все пак имаме представител на подиума, който използва същата задвижваща система.“

„Най-важното нещо за нас, е създаването на по-бърз автомобил. След това можем да се занимаваме с двигателя. Първо трябва да изясним другите си проблеми, преди да се задълбочаваме в темата за двигателите Мисля, че нашите съперници са направили по-голяма крачка стъпка напред. Това е нещо, което със сигурност трябва да наваксаме.“

Пилотът на Макларън Ландо Норис беше доста критичен към цялостното състояние на своя болид. MCL36. Британецът смята че силовият агрегат на германците не е бил на достатъчно добро ниво, но в същото време е показал добра надеждност.

„Имахме Мерцедес на трето и четвърто място. Това определено не ни помага. Липсва ни достатъчно производителност. Видях подобни проблеми и при други момчета, използващи същия двигател. Въпреки това надеждността бе на ниво. Със сигурност се радвам да завърша надпреварата“, каза Норис.