Франция приема 8-ия кръг в световния шампионат във Формула 1.

"Това е майката на съвременния автомобилен спорт. Първото състезание, което се провежда под името Гран При е във Франция през 1906 година. Учредяването на международната автомобилна федерация се определяше най-вече от Франция, в последните две-три десетилетия англичаните взеха превес. Дори самата организация на състезанията идва от френския начин на провеждане на надпревари като колоезденето (Тур дьо Франс), правени са състезания с автомобили, с времеизремване, организирани от французите, те имат ключова роля", коментира инж. Тенчев в предаването "Формула 1 Токшоу" в ефира на DIEMA SPORT 2.

"Франция е дала на Формула 1 абсолютно всичко, което са дали различните страни по един или друг елемент. Пилоти, автомобилни производители, отбори, писти, френските тимове са били доста сериозни съперници на останалите отбори. Дълги години най-известните френски пилоти са се познавали от малки и са се състезавали. Франция продължава да произвежда пилоти, не се намира най-добрият начин за управлението на спорта. Много силно присъствие има в моторните спортове", коментира Георги Иванов.

"Матра подкрепаше френските пилоти, както и ЕЛФ, но след това те нямаха необходимата подкрепа. В последните години френското правителство и френската федерация по автомобилен спорт подкрепя младите момчета. Това се финансира от федерацията", добави инж. Тенчев.

Това ще е Гран При №60 на френска територия.