Себастиан Фетел доминираше на “Спа”, защото Ферари свършиха страхотна работа по подготовката на неговия болид за това състезание. Германецът строши рекорда на Ален Прост от 51 победи и имаше цялото основание на света да благодари на екипа, който разработва задвижващите системи. Този департамент в Маранело прикова вниманието на съперниците от Мерцедес. Екипът от Бриксуърт бе с много сериозни подобрения за “Спа”, но Ферари просто се справиха по-добре. Хамилтън каза, че конкурентите му са приложили “трикове”, но така по-скоро разкри параноя от невъзможността за реална битка за първото място, отколкото сериозни съмнения. Тото Волф съвсем коректно разясни това по-късно.

Без значение от мненията обаче, начинът, по който Фетел се справи с Хамилтън на правата Кемъл в първата обиколка и обстоятелството, че Люис не успя да реагира/контраатакува при рестарта, разкри реалното предимство за Скудерията по отношение на мощността на двигателя. Постоянството, което беше демонстрирано след това разкрива и друг много важен детайл - по-малкият ъгъл на атака на задното крило в колата на Себ от този на Люис. Комбинираме това с ниските нива на сцепление на Мерцедеса на излизане от първия завой “Ла сурс” и картината става ясна. Хамилтън беше с по-големи крила, но сцеплението бе по-ниско и задна лява гума се износи по-бързо. Това говори за много повече проблеми от дефицит в мощността на задвижващата система. Просто Ферари имаха по-добър пакет от Мерцедес за “Спа”.

Още неща направиха впечатление в състезателното темпо на двамата големи конкуренти за титлата. Когато бяха с нови гуми, Хамилтън губеше от Фетел най-вече в зоните за спиране и на “Автобусната спирка”. С напредването на серията от обиколки, задните гуми на Мерцедеса се изнесоха и сцеплението на излизане от “Ла сурс” ставаше по-малко. Големият проблем на Хамилтън бяха супербавните завои и това, че не бе в по-предна позиция. Фетел я зае още в самото начало на състезанието и оттам майсторски запази гумите и направи точно толкова, колкото трябваше.

Победата на Себастиан Фетел дойде заради брилянтно каране и заради болид, който се представяше на изключителна висота. Успехът бе изкован не просто заради предимство в мощността на задвижващата система. Анализите показват, че Скудерията наистина са имали минимален аванс пред Мерцедес в това отношение, но истината е, че просто бяха с по-ниско задно крило и това им помогна адски много. Това направи колата по-бърза в първи и трети сектор, и малко по-бавна във втори. На фона на позицията в квалификацията и това какво се изискваше за победа - това бе правилната настройка. Дребно решение, но достатъчно, за да даде ключовият аванс пред Мерцедес.

Последните не успяха да разкодират предимството на Ферари през лятната пауза и това е очевидно. Затова имаме отворена битка за титлата, в която изоставащият в точките във временното класиране е с по-бързата кола на пистата. Хамилтън не може да разчита само на дъжд до края на сезона. Но и Фетел няма право на повече грешки.

Сезонът и съперничеството между двамата пилоти е великолепно.