Пилотът на Заубер Маркус Ериксон се отърва само с уплаха при впечатляваща катастрофа с болида си по време на петъчната тренировка преди старта за Голямата награда на Италия. Колата на шведа се разби, след като преди това се удари няколко пъти в мантинелата и другите предзпазни бариери. Телевизионните повторения показаха колата да се движи в права посока, но изведнъж без видима причина рязко зави на ляво, гумите се отделиха от окачванията, а машината се удари в предпазната мантинела и преобърна няколко пъти, преди да остане на шаси. Самият болид се преобърна три или четири пъти около оста си и след това се спря на тревата край трасето. Предположенията след наблюдаване на видеото насочват към проблем с клапа на аеродинамичната система, отговаряща за приплъзването на автомобила. Самият Ериксон излезе невредим и 20 минути по-късно отново беше на пистата. 

В самата втора свободна свободна тренировка най-добре се представи Себастиан Фетел, който в първата направи само четири обиколки и се оттегли заради проблем със скоростната кутия. След като направи грешка в началото на квалификационната си сесия, Фетел успя все пак да даде и най-бързото време от 1:21.105 минути при третата си обиколка. На две десети от секундата завърши от съотборника му от Ферари Кими Райконен.

Люис Хамилтън остана на третото място, на 0.287 секунди от германския пилот на Ферари, а четвърти се нареди Валтери Ботас.

Пилотите на Ред Бул Макс Ферстапен и Даниел Рикардо са на 5-о и на 6-о място, а Естебан Окон от Форс Индия е 7-и. На 9-о място остана Шарл Льоклер от Заубер, който явно също поиска да бъде проверена колата след инцидента на съотборника му. Точно пред него, на 8-о място остана победителят от първата тренировка Серхио Перес.